Община Варна неправомерно е глобила протестиращ срещу лошото сметосъбиране, реши

...
Община Варна неправомерно е глобила протестиращ срещу лошото сметосъбиране, реши
Коментари Харесай

Съдът се произнесе: Община Варна незаконно е глобила протестиращите срещу лошото сметосъбиране

Община Варна непозволено е глобила протестиращ против неприятното сметосъбиране, реши съдът. От градската администрация изгубиха обжалването на първата санкция, която нейни чиновници постановиха по този въпрос.

В началото на август т.г., десетина души излязоха пред постройката на Община Варна в символ на митинг против преливащите от отпадъци съдове за боклук и несъответстващото събиране на боклука, оповестява " Морето ".

В рамките на протестната акция жителите сложиха торби за боклук и дребни кашони цялостни с хартия пред постройката на локалната администрация.

Служители от отдел " Екология " към община Варна, знаейки за оповестения митинг, бяха с други проекти. Изчакаха жителите да оставят демонстративния боклук и им написаха наказателни постановления за изхвърляне на боклуци в неразрешени за това места.

Глобените тогава варненци, отпред със Стела Николова, която бе и основател на митинга, обявиха, че ще апелират пред съда.

И по този начин през вчерашния ден излезе решението на Районен съд Варна по едно от петте каузи за обжалване на наложените санкции.

" 1:0 за протестиращите. Съдът анулира санкцията на Евгений Станимиров- солист във Варненска опера и цивилен деятел.

Две от другите каузи също минаха, чакаме решенията, а на 28.11. и 01.12. са останалите две. ", написа Стела Николова.

В претекстовете си съдът показва, че липсва предумисъл за изхвърляне на боклуци на неразрешени за това места, доколкото от всички събрани по делото доказателства се открива, че се касае за мероприятие - митинг против сметосъбирането / или неналичието на такова! При това състояние умисълът на дееца е да покаже своето отношение към съответния проблем, а не да изхвърли боклуци на неразрешено място.

Освен, че анулира наказателното разпореждане на зам.-кмета на община Варна, с което на Евгений Станимиров е наложена административна санкция в размер на 300 лева, съдът осъжда Община Варна да заплати на Евгений Станимиров, направените по делото разходи за заплащане на юрист в размер на 300 лева

Решението предстои на обжалване пред Варненски административен съд в 14-дневен период.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР