Община Троян започва да работи по включване на традицията за

...
Община Троян започва да работи по включване на традицията за
Коментари Харесай

Започва подготовка Троянската керамика да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Община Троян стартира да работи по включване на традицията за направа на Троянската керамика в нематериалното културно завещание на света към ЮНЕСКО. Кметът на Троян Донка Михайлова е изпратила писмо до Института по етнология и фолклористика към Българска академия на науките, с очакване да бъде подкрепена за подготовка на предложение, с което Музеят на националните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян да кандидатства по програмата на ЮНЕСКО " Живи човешки съкровища ". Тя има за цел да отбрани и разпространява обичайните занаяти и изкуства, които са част от нематериалното културно завещание на човечеството.
Троянската керамика е един от най-известните и обичани български занаяти. Тя се създава града и близките села от епохи. Керамиката е известна със своите ярки цветове, присъщи шарки и издръжливост.
Музеят на националните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян е най-хубавият престиж, който може да показа тази самодейност, считат от общината. Троянската керамична школа е най-живата в страната ни и е сполучливо пазарно показана, показа още кметът на Троян.
Кандидатстването на Троянската керамика за включване в нематериалното културно завещание на света към ЮНЕСКО е значим миг за България. Това би било самопризнание за цената на този поминък и би асъдействало за неговото запазване и разпространение, считат от общината.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР