Община Стара Загора е номинирана за награда Златна ябълка“, организиран

...
Община Стара Загора е номинирана за награда Златна ябълка“, организиран
Коментари Харесай

Община Стара Загора е номинирана за награда „Златна ябълка“

Община Стара Загора е номинирана за премия „ Златна ябълка “, проведен от Национална мрежа за децата. Отличието се връчва на хора и организации, които имат принос за правата и благосъстоянието на децата в България.

Номинацията е направена от  Сдружение с нестопанска цел „ Свят без граници “. „ Община Стара Загора е образец за дейното замесване на общност, неправителствени организации и локални инициативни комитети при решаването на провокациите пред децата и фамилиите на всички равнища. Основният претекст за номинацията на общината е за широтата на обсега на проблематиката, която застъпва за отстояване правата и закрилата на децата и фамилиите. В Общинска стратегия за протекция и развиване на децата за Община Стара Загора за 2021г. са застъпени ограничения и начинания за всички деца (за деца, принадлежащи на разнообразни религии, етнически генезис, увреждания и пр.). В допълнение на това не е за занемаряване и обстоятелството, че Общината е една от първите в Република България, която дава на неправителствени организации ръководството на държавно-делегирани действия. Общината откликва на партньорства и осъществя редица планове в региона на грижите за децата.

Още в ранната 2009г. Община Стара Загора, дружно с кмета господин Евгений Желев предизвикват взаимно с британската организация АРК и АРК- България процеса на деинстуционализация.

Над 10 години община Стара Загора, употребявайки метод отдолу-нагоре изготвя  Общинска стратегия за протекция и развиване на децата за Община Стара Загора за 2021г. Програмата включва хрумвания и ограничения, идващи от всички работещи за протекция на децата структури.

В Община Стара Загора са налични политики и механизми, които разрешават присъединяване на децата и родителите във взимането на решенията, които се отнасят до тях. Функционирането на Младежки общински съвет не е фиктивно. Децата и младежите вземат участие интензивно в предложенията за възстановяване благосъстоянието им и мнението им се взима поради от най-висшите управителни управнически длъжности.

Ежегодно като част от Лятната стратегия на Местната Комисия за битка с противообществените прояви към Община Стара Загора се промотират използването и разбирането на правата на децата. В допълнение в превантивната активност по учебните заведения като гост-лектори в часовете на класа публичните възпитатели коментират права, отговорности, отговорности.

При осъществяване на интензивности от Неправителствени организации, свързани с правата на децата, постоянно се включват в случай че са поканени Младежки общински съвет, както и представители на общинска администрация.

Община Стара Загора има ясна и целенасочена политика на резистентност по отношение на ограниченията за протекция и поддръжка на децата и фамилиите. Те не са еднократен акт. Те са визия и задача на общината “, се показва в предлагането.

В категорията „ Община “ са номинирани още Ямбол, Нови пазар, Луковит и Девня.

Номинация в годишните награди получи и старозагорско ГПЧЕ „ Ромен Ролан “. Учебното заведение е препоръчано за оценката за цялостна учебна политика, която цели одобряване на правата на детето и практики, посредством които се цели гарантирането на детските права. Номинацията е направена от Фондация „ Международна премия на херцога на Единбург – България “.

Крайният период за гласоподаване е 15 май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР