Община Смолян ще се откаже от уличното осветление през нощта,

...
Община Смолян ще се откаже от уличното осветление през нощта,
Коментари Харесай

Рекордно високите сметки за ток гасят уличното осветление в Смолян и Костинброд

Община Смолян ще се откаже от уличното осветяване през нощта, тъй като не може да си разреши да заплаща уличните лампи
Високите цени на електрическата енергия, с изключение на бизнеса, вече  засягат и огромна част от общините в България. Режим на уличното осветяване се вкара от редица обитаеми места. Тази мярка обмислят и от община Костинброд, излиза наяве от формалната им страница във Facebook.

„ Осветлението на най-големите флагове в България угасва. Община Костинброд обмисля и бъдещи дейности, по отношение на големите сметки за улично осветяване “, се показва в поста им.

По думите им за месец декември 2021 година общината е получила фактури на стойност 81 000 лв., спрямо месец декември 2020 година, когато сметките са били на стойност 28 000 лв..

„ Увеличението е три пъти, макар че в огромната си част общината е подменила осветлението с лед енергоспестяващи крушки. Високите сметки ще провокират съществени проблеми, по отношение на финансирането за финансовите поправки и строителство, финансирането на спортните клубове и на културния календар на община Костинброд.

Очаква се четвърт България да потъне в мрак. Десетки общини в страната вкарват режим на тока заради фрапантно повишените разноски за електрическа сила и неналичието на обезпечени средства за заплащането ѝ.

За общината този разход е непостижим “, показват още от общината.

По-рано за сходна мярка оповестиха и от общината в Смолян:

Община Смолян вкарва режим на тока за улично осветяване, заяви кметът Николай Мелемов.

„ Шоковото повишаване на електрическата енергия за небитовите консуматори постанова общината да вкара ограничаващи ограничения свързани с уличното осветяване. През месец декември 2020 година Общината е платила 91 909 лева за ел. сила, а за декември 2021 година, сумата е 278 462 лева Сметката е нараснала  3 пъти. Очакват се по-високи сметки за януари и февруари “, изяснява той.

От довечера се вкарват следните ограничавания: Осветлението по централната улица в града няма да бъде изключвано. Останалите улици няма да светят от  среднощ до 5 часа сутринта. В по-големите села – Смилян, Търън, Момчиловци и Широка лъка,  уличното ще бъде изключвано от 22,30 ч. до 5 ч. В по-малките обитаеми места от 22 ч.  до 5 ч.

„ За да успеем да покриваме фрапантното нарастване на тока се постанова да се подхващат тези ограничения. Надяваме се нашите съграждани да проявят схващане “, написа Мелемов в обществените мрежи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР