Община Сандански осигури в 38 села фелдшери, които посещава местните

...
Община Сандански осигури в 38 села фелдшери, които посещава местните
Коментари Харесай

Община Сандански осигури фелдшери за 38 села

Община Сандански обезпечи в 38 села фелдшери, които посещава локалните поданици и прави безвъзмездни медицински прегледи. Идеята е до няколко години във всички отдалечени и мъчно налични обитаеми места в общината да има здравни услуги за възрастните хора. В момента четирима фелдшери посещават хората съгласно авансово направен график три пъти месеца.

Сандански Хърсово, Сандански

В Хърсово живеят към 150 души, най-вече възрастни хора, които в случай че няма фелдшер в селото са принудени да пътуват до Сандански. Казват, че се усещат спокойни, когато има, кой да ги прегледа.
- Мерят кръвно налягане, кръвна захар, удовлетворени са, хората са доста удовлетворени.Димитър Смолецов: Они, в случай че не са сме починали. Къде от тук ке идеш до Сандански. Разноски, с 200-250 лева пенсия. Тук, като довадат е друго. Варава Тодорова: Много е деликатен, всичко, което го питаме, дори и за медикаменти се консултираме.
Често на фелдшерите им е постанова да слагат и инжекции, по тази причина носят постоянно със себе си медикаменти от първа нужда. За няколко села дава отговор един фелдшер, който пътува с автомобил, обезпечен от общината.
Владимир Везенков, фелдшер: Те имаш нашия телефон, даже и да се намирам в друго село, в Хърсово или Враня, оставам там хората и ходя на незабавен случай... Кирил Котев, кмет на община Сандански: Хора като са по-трудно преносими и имат нужда да бъдат извозвани до общинската болница, даже и тази услуга я предоставяме за жителите, изцяло гратис.
От община Сандански споделиха, че имат концепция да изградят обществена аптека. В нея всички, които имат ненужни лекарства ще могат да ги оставят и те да се употребяват от хора, които нямат опция да си закупят. Общината също ще купува медикаменти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР