Община Русе иска средства от държава за изграждането на физкултурен

...
Община Русе иска средства от държава за изграждането на физкултурен
Коментари Харесай

Запознаха двама депутати с проблема с физкултурните салони на две училища в Русе

Община Русе желае средства от страна за построяването на физкултурен салон към ОУ „ Никола Обретенов ”, както и за подсилване на нефункциониращия салон към ОУ „ Иван Вазов “

Актуални тематики от сферата на образованието бяха дискутирани в Русе на среща с присъединяване на Таня Тодорова – шеф отдел „ Образование, спорт и юношески действия “ в Общината, представители на РУО, шефове и педагози от образователни заведения, и депутатите, членуващи в парламентарната комисия по обучение и просвета Елисавета Белобрадова и Иван Белчев. Обсъдени бяха способите за по-добро взаимоотношение сред учители и шефове, и идното преструктуриране на предучилищното образование, което ще разреши на Министерството на образованието и науката да се грижи за подрастващите от яслена възраст до довеждане докрай на междинното им обучение.

Таня Тодорова срещна народните представители и с настояванията на Община Русе за обезпечаване на финансов запас за построяването на физкултурен салон към ОУ „ Никола Обретенов ”, както и за подсилване на нефункциониращия салон към ОУ „ Иван Вазов “. Те са поставяни неведнъж от Общината към настоящия и предходния просветни министри, които са дали уверения, че ще бъдат планувани средства в бюджета. До момента обаче няма публична информация за разпределяне на ресурса, подчертаха от Община Русе.

Припомняме, че ОУ „ Никола Обретенов “ е единственото учебно заведение в Община Русе, което няма построен физкултурен салон за своите 371 ученици. Часовете по физическо образование и спорт се организират в особено пригодени стаи, които не могат да изпълнят задачите на образованието. Нужната сума за осъществяване на плана е над 4 млн. лева, които са непостижими за общинския бюджет. До момента управлението на Община Русе е провело няколко срещи с Министерството на младежта и спорта с искане за подпомагане по казуса.

В ОУ „ Иван Вазов “ се образоват 525 деца, които от няколко години не могат да спортуват в салона, където има проваляне. Община Русе неведнъж е кандидатствала за финансово подкрепяне на физкултурната зала, като последно подаденият план към ММС е от края на месец ноември. При последните срещи на заместник–кмета на Русе Енчо Енчев с министрите на спорта Андрей Кузманов и Радостин Василев е получено увещание, че планът на Общината е утвърден според Наредба 4 на ММС и ще получи поддръжка при първа финансова опция.

Таня Тодорова срещна народните представители и с две действия на Община Русе, за които през идната седмица ще бъдат изпратени писма за подпомагане до МОН. Те са свързани с смяна в нормативните актове, уреждащи финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, както и промени в Постановление № 128 на Министерския съвет от 26.06.2017 година за установяване на критерии за подписване в Списъка на средищни детски градини и учебни заведения.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР