Община Пловдив загуби делото за вдигането на капитала на общото

...
Община Пловдив загуби делото за вдигането на капитала на общото
Коментари Харесай

Община Пловдив загуби делото за панаира, Гергов взема акциите на Варна

Община Пловдив загуби делото за повдигането на капитала на общото й сдружение с предприемача Георги Гергов „ Пълдин Туринвест “ с акциите на Варна в панаира. Счита се, че при завършването на тази договорка Гергов ще придобие надзор от над 79 на 100 над интернационалното комерсиално ревю.

„ Само съдът може да реши кой е крив и кой е прав “, съобщи на 18 януари в изявление за „ 24 часа “ предприемачът.

Кметът Здравко Димитров оспори решенията на общото заседание на акционерите в „ Пълдин Туринвест “ от 9 януари т. година за приемането на варненския дял в панаира, който е на стойност 16 314 400 лева Решението по какъв начин да гласоподава представителят на община Пловдив в събранието на акционерите Ясен Михайлов беше взето на 19 декември 2022 година Предложението на администрацията беше Михайлов да гласоподава срещу повдигането на капитала, само че на микрофон в залата ръководителят на гравитиращата към Гергов група „ Автентична лява Българска социалистическа партия “ Николай Радев настоя акциите да бъдат признати. Идеята му беше изненадващо подкрепена от ГЕРБ.

След гласуването съперниците на концепцията Варна да стане акционер в „ Пълдин Туринвест “ твърдяха, че в протокола от съвещанието има противоречащи си текстове – на едно място е записано, че Общинският съвет не дава единодушие за повдигането на капитала, а на друго – че Ясен Михайлов би трябвало да гласоподава „ за “. При прегледа на документите по делото обаче арбитър Симеон Захариев не открива несъгласия. „ От показания протокол от извършено съвещание от 19 декември 2022 година се открива, че Общински съвет – Пловдив, посредством три поредни гласувания е приел едно-единствено предложение – представителят на община Пловдив в общото заседание на „ Пълдин Туринвест “ АД да гласоподава „ за “, а с това е дал категорично единодушие за всички препоръчани промени в устава, както и за нарастването на капитала на това сдружение “, е записано в претекстовете, с които решенията от 9 януари са приети за законосъобразни. На сесията имаше претенции за прегласуване, по тази причина и съветниците се произнесоха 3 пъти.

Съдът е тълкувал и различен аргумент на несъгласните с повдигането на капитала – че община Пловдив има блокираща квота, въпреки да има към 25 на 100 от капитала на „ Пълдин Туринвест “, тъй като промени в Закона за общинската благосъстоятелност дават това право на обществени субекти, без значение от размера на дяловете им. Те обаче са в действие от 2018 година и нямат назад деяние, а сдружението е основано през 2006 година „ Към тази дата акционерът община Пловдив не е имал правото на „ блокираща квота “ по смисъла на Закона за общинската благосъстоятелност. Дори да се одобри, че правото на такава квота е било налице, на съображение изложените нагоре претекстове то не е било осъществено “, написа още в решението на съда.

То не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР