Община Пловдив въвежда в училищата модел на обучение по математика

...
Община Пловдив въвежда в училищата модел на обучение по математика
Коментари Харесай

Иновативно STEM обучение в 10 пловдивски училища

Община Пловдив вкарва в учебните заведения модел на образование по математика посредством изкуствен интелект. Целта е учениците да придобият в новаторска среда познания и умения по нов метод, което да им подсигурява качествено кариерно и личностно развиване. Този модел ще даде опция на Пловдив да стане българският Център за новаторско образование по природоматематически, инженерни науки, технологии и математиката (STEM).



Новият модел става вероятен с помощта на партньорството на общината с софтуерния колос Интел  Корпорейшън и Център за креативно образование. Партньорите подписаха през днешния ден в общината Меморандум за съдействие в региона на образованието сред общината и „ Интел Корпорейшън “.

„ Благодаря на Intel, че избраха България и Пловдив за този план. Това е доказателство, че работим в вярната посока ”, сподели кметът Здравко Димитров. Директорът на обществен бранш и продажби в образованието в Централна и Източна Европа в Intel Луиджи Песина съобщи, че  в просветителната сфера се следи недостиг на сериозно значими умения в младежите и това е повода компанията  да създаде „ Skills for innovation “. Директорът на Центъра за креативно образование Александър Ангелов разгласи, че до края на 2022 година се чака да има 40 учебни заведения, които да работят по програмата на български език като 10 от тях ще са в Пловдив. „ Подготвяме учениците за бъдещето, което е на високите технологии и изкуствения разсъдък. Математиката и естествените науки, към този момент няма да плашат учениците, а ще се трансфорат в привлекателен център, а посредством интерактивното образование ще основат трайни познания в тях по тези дисциплини “, добави Ангелов. „ Пловдив ще бъде първият град в Източна Европа, който се включва в  просветителната стратегия на софтуерния колос Интел с двугодишен проект за насърчаване на нововъведения в класните стаи. Тази стратегия ще ни даде голям късмет през идващите няколко години да изградим цялостна идея за това по какъв начин да вършим проектно-базирано образование и по какъв начин да построяваме STEM уроци “, разяснява зам.-кметът по обучение Стефан Стоянов. „ Община Пловдив е изявен софтуерен водач за Източна Европа по използване на нововъведенията в българските учебни заведения. Българите са известни в Америка като иноватори по компютърни технологии, а ИТ компаниите, с които работим от Съединени американски щати, оферират забавни софтуерни решения. Затова се радваме, когато сътрудниците от двете страни се намират, както е в тази ситуация. Тези партньорства са от изключително значение за връзките сред нашите две страни “, това съобщи старши комерсиалният експерт към Посолството на Съединени американски щати Станислава Димитрова по време на събитието.

Моделът на образование „ Умения за нововъведения “ (Skills for Innovation – SFI) употребява най-съвременни технологии за STEM образование, както и новаторски способи на преподаване на образователното наличие. За реализиране на задачите всеки преподавател и всеки възпитаник ще разполагат с съвременен преносим компютър Chromebook оборудван с подобаващ процесор, сензитивен на досег екран и дейна химикалка, които се дават от Център за креативно образование на учебните заведения. Учениците ще усвояват естествените науки, посредством изкуствен интелект, машинно образование, 3D моделиране и основаване на компютърни симулации, като цялото образование е планово основано, където учителят е наставник, а учениците са екип. Програмата е създадена взаимно от Интел и от висококвалифицирани, интернационалните, просветителни специалисти в региона на естествените науки. Тя съдържа 140 плана с образователно наличие за възпитаници от 5 до 12 клас. Глобалният опит на Интел в образованието, стартира да се развива в българската просветителна система с помощта на Център за креативно образование и изключителния екип от млади и високообразовани експерти в разнообразни области, които работят в центъра. 

На събитието участваха господин Здравко Димитров, кмет на Пловдив, господин Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив, представителите на „ Интел Корпорейшън ”,  господин Луиджи Песина, шеф за Централна и Източна Европа, обществен бранш и продажби в образованието и господин Томаш Ходаковски, управител Бизнес Развитие, госпожа Станислава Тодорова, представител на комерсиалния отдел на посолството на Съединени американски щати в България, госпожа Светлана Михайлова, управител просветителни общности и господин Александър Ангелов, изпълнителен шеф, от екипа на “Център за креативно образование ” и шефове на учебни заведения, които към този момент работят пилотно по плана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР