Община Пловдив и американската технологична компания Intel Corporation представиха своята

...
Община Пловдив и американската технологична компания Intel Corporation представиха своята
Коментари Харесай

Община Пловдив и технологичният гигант Intel обявиха партньорство в образователната сфера


Община Пловдив и американската софтуерна компания Intel Corporation показаха своята първа самодейност в областта на образованието. Те ще си сътрудничат за внедряването и развиването на STEM стратегия на Intel “Умения за нововъведения / Skills for Innovation”, която има за цел въвеждането на новаторски способи на преподаване и образователно наличие. Съгласно бъдещия план Община Пловдив безплатно ще употребява предоставените уроци по математика, технологии, природо-математически и инженерни науки (STEM) за пилотна стратегия, която ще стартира да се ползва в пловдивски учебни заведения.

„ Благодаря на Intel, че избраха България и Пловдив за този план. Това е доказателство, че работим в вярната посока”, приветства сътрудниците кметът Здравко Димитров.

„ Радвам се, че България е първата страна в Европа, която подписва съглашение с Intel за „ Skills for innovation “, само че в действителност по-важното е, че ще получим най-модерно образователно наличие, което да използван в българската просветителна система. Тази стратегия ще ни даде голям късмет през идващите няколко години да изградим цялостна идея за това по какъв начин да вършим проектно-базирано образование и по какъв начин да построяваме STEM уроци “, разяснява зам.-кметът по обучение Стефан Стоянов. По думите му планът ще даде опция на учениците оптимално да се приближат до живия живот, до стопанската система и до това, което ще им се случва отвън учебно заведение и в кариерата.

Програмата съдържа 70 стартови пакета за възпитаници от 5 до 12 клас като уроците включват асимилиране на естествените науки посредством изкуствен интелект, машинно образование, 3D моделиране и основаване на компютърни симулации. Учебното наличие е основано в помощ както на учениците, по този начин и на учителите за да отговоря на еволюиращите педагогичен потребности на преподавателите, които приготвят учениците за специалностите на бъдещето. Очаква се по програмата да бъдат подготвени близо 500 учители от Пловдив.

Директорът на обществен бранш и продажби в образованието в Централна и Източна Европа в Intel Луиджи Песина съобщи, че в последно време в просветителната сфера се следи недостиг на сериозно значими умения в младежите и това е повода Intel да създаде „ Skills for innovation “. „ Програмата е основана, с цел да превъзмогне пропуща сред образователното наличие и уменията на учениците. Тя включва както насърчаване на обществени умения и работа в екип, по този начин и характерни умения като програмиране и схващане на изкуствения разсъдък “, разяснява той.

Неговият сътрудник, Томаш Ходаковски, управител бизнес развиване в Intel добави, че е значимо наваксването на тези умения да се случва благодарение на технологиите, поради тяхната възходяща роля в обществото. „ Това, което ние открихме в Пловдив е наличието на доста мощно водачество на локално равнище и ясна визия по какъв начин да се трансформира образованието. Затова направихме и последваща инвестиция в България, с цел да може образователното наличие в „ Skills for innovation “ да бъде налично напълно на български език “, съобщи той.

Кратка проява на това по какъв начин работи програмата на Intel направиха представители на Центърa за креативно образование, с чието подпомагане се осъществя планът в България. По думите на шефа на центъра Александър Ангелов до края на 2022 година се чака да има 40 учебни заведения, които да работят по програмата на български език като 10 от тях ще бъдат в Пловдив. „ Това значи, че в Пловдив ще бъде най-голямата централизация на учебни заведения в страната, които работят по тази стратегия “, съобщи той.

Участие в събитието взеха още Станислава Димитрова, старши търговски експерт към Посолството на Съединени американски щати, зам.-ректорът на Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “ доцент доктор Надя Чернева, шефът на 138. СУЗИЕ „ Проф. Васил Златарски “ Иван Стоянов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР