Община Плевен стартира процедура за избор на членове на Съвета

...
Община Плевен стартира процедура за избор на членове на Съвета
Коментари Харесай

Община Плевен стартира процедура за избор на членове за Съвета на децата

Община Плевен започва процедура за избор на членове на Съвета на децата, за което изпрати писма до шефовете на учебни заведения в общината. Процедурата цели възстановяване на механизма за детско присъединяване на национално равнище посредством гарантиране на необятна представителност на децата и ангажиране на органите на локалното самоуправление, гражданското общество, медиите и бизнеса в популяризирането и подбора на претендентите. Всяко дете има право да кандидатства за член на Съвета на децата единствено в една от четирите категории:
а) членове на учебни форми за самоуправление, според член 171 на Закона за предучилищното и учебното обучение, или на детски/младежки препоръки, парламенти и др.;
б) представители на детски и юношески начинания и стратегии, финансирани от бизнеса;
в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в обществени услуги за деца;
г) самостоятелни кандидатури.
Документи се подават до 19 юни 2020 година на адрес: 5800 Плевен, Община Плевен, пл. „ Възраждане ” №2, Отдел „ Образование и юношески действия ” или на E-mail: [email protected]. Квотата на община Плевен е четири деца.
Съветът на децата е съвещателен орган към ръководителя на Държавната организация за протекция на детето, който работи в осъществяване на съществени правила на Конвенцията за правата на детето и Закона за протекция на детето. В него членуват деца на възраст до 18 години. Създаден е през 2003 година, с цел да се насърчи детското присъединяване в процеса на разработване на политики за децата и взимане на решения. Като представители на гласа на младежите на локално и национално равнище, членовете на Съвета на децата провеждат разнообразни начинания за разпространение на правата на децата и детското присъединяване, показват мнения по планове на нормативни документи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР