Община Мездра напомня на жителите на общината, че разделното събиране

...
Община Мездра напомня на жителите на общината, че разделното събиране
Коментари Харесай

Община Мездра напомня, че разделното събиране на отпадъците е от полза за всички

Община Мездра припомня на жителите на общината, че разделното събиране на отпадъците е от изгода за всички!
• Открито за отпадъците:
* Общината не заплаща за обслужването на цветните контейнери;
* Не е правилно, че един камион събира отпадъка от всички контейнери;
* Разделното събиране понижава разноските за депониране.
 
• Защо да разделяме отпадъците?
Краткият отговор е: тъй като спестяваме естествени запаси, понижаваме депонираните боклуци и разноските за тях, пестим сила и понижаваме замърсяването. Част от отпадъците могат да бъдат рециклирани и употребявани още веднъж. Те са скъп запас.
Разделянето на отпадъците при източника на формиране, т. е. още у дома, е от извънредно значение за по-нататъшния развой на преработване. Ако отпадъците се разделят в семействата и се изхвърлят в съдовете за разделно събиране, те няма да смесят с битовите боклуци и ще стигнат до инсталациите за сепариране незамърсени и годни за преработване.
Разделянето при източника на формиране предотвратява замърсяването на рециклируемите боклуци и разрешава по-нататъшното им вложение в производството на по-широк кръг артикули, с по-високо качество.
 
• Кой прави разделното събиране?
Системата за разделно събиране на отпадъците на територията на община Мездра съществува от 2007 година За задачата Община Мездра е сключила контракт с организацията за оползотворяване на боклуци от опаковки " ЕКОПАК България " АД. Общината дава правото, а сдружението приема да провежда система за разделно събиране, превозване, краткотрайно предпазване, подбиране, преработване и оползотворяване на боклуци от опаковки на семействата, търговски, индустриални и административни обекти като ползва Програма за разделно събиране на боклуци от опаковки.
" ЕКОПАК България " АД провежда целия развой от разделното събиране на отпадъците от опаковки до тяхното преработване. Дружеството провежда и ръководи системи за разделно събиране на боклуци от опаковки в 87 общини за повече от 2 000 000 поданици. За осъществяване на дейностите по събиране, превозване, сепариране и преработване на отпадъците от опаковки " ЕКОПАК България " АД работи с предприятия, притежаващи нужните разрешителни и регистрационни документи.
 
• Какви и какъв брой контейнери са сложени в община Мездра?
Системата за разделно събиране на община Мездра се състои от съдове вид " Иглу " с жълт цвят, предопределени за събиране на боклуци от пластмаса и метали, наследник цвят - за събиране на отпадъчна хартия и картон, и съдове със зелен цвят, предопределени за събиране на стъклен амбалаж.
Схемата с местата за разполагането им е съгласувана с Община Мездра. Броят на нужните контейнери за преработване се дефинира съгласно регламентирания в настоящото законодателство размер на брой живущи в обитаемото място.
На територията на гр. Мездра и на селата Ребърково, Лютиброд и Зверино са ситуирани общо 120 контейнера за разделно събиране, с които е обезпечен размер от 4500 литра на всеки 350 поданици.
 
• Колко заплаща Община Мездра за разделното събиране?
Нула. Организацията за оползотворяване извършва целия развой по събиране на тези боклуци за своя сметка. Това категорично е записано в контракта с нея.
Гражданите имат и спомагателна финансова изгода да изхвърлят повече боклуци разделно. Колкото по-малко боклуци се изпратят към районното хранилище, толкоз по-ниски разноски за третирането им ще би трябвало да се платят. Цялото наличие от металните и пластмасови контейнери за разбъркан битов боклук се транспортира до Регионалното хранилище за твърди битови боклуци на общините Враца и Мездра край с. Косталево. За всеки звук се заплаща такса за обработването му в депото. Там отпадъкът също минава през сепариране, за обособяване на годния за преработване и термично оползотворяване боклук, а остатъкът се депонира.
С други думи, в случай че рециклируемите материали бъдат изхвърлени в цветните контейнери, ще намалее общото количество в металните и пластмасовите контейнери, а оттова и разноските за интервенции по тях в депото. А тези разноски са част от калкулацията за такса " Битови боклуци ".
• Колко постоянно се обслужват съдовете за разделно събиране?
Събирането на отпадъците от компанията реализатор се прави по авансово утвърден от Община Мездра график за транспортиране, както е регламентирано в Закона за ръководство на отпадъците.
Съдовете за разделно събиране се обслужват при следната периодичност:
* жълти и сини - един път месечно;
* зелени - един път годишно и при запълване на не по-малко от 75 % от потенциала на съдовете.
Гражданите могат да подават сигнали в Общината за всевъзможни нарушавания като да вземем за пример претъпкани или изчезнали контейнери.
• Къде отиват изхвърлените в цветните контейнери боклуци?
В последна сметка камионите извозват събрания боклук до сепарираща апаратура, където рециклируемите боклуци се сортират по тип. След това се доставят до заводите за преработване, където се преработват в първични материали за нови произведения.
Остатъкът след сепарирането, който не е кадърен за преработване, се извозва още веднъж до Регионалното хранилище за твърди битови боклуци, където се депонира.
Цената за депониране се заплаща от Община Мездра.
• Рециклирането ли е най-хубавото решение?
Рециклирането е значимо, само че още по-важно е да сътворяваме по-малко боклук. Това е обвързвано с навиците ни на виновни консуматори, които внимават какво количество артикули купуват, по какъв начин са опаковани тези артикули и т. н.
Рециклирането идва като краен вид, а алтернативата отпадъкът да попадне на бунище или измежду природата би трябвало въобще да не съществува.
• За край - няколко значими съвета:
В цветните контейнери изхвърляйте единствено боклуци от опаковки и такива, които имат знак за преработване!
Не изхвърляйте боклуци, които могат да провокират пожар!
Не драскайте и не чупете контейнерите!
Само с взаимни старания можем да реализираме стремежи резултат и да живеем в чиста градска среда!
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР