Община Ловеч ще отбележи с концерт официалния празник 6 септември

...
Община Ловеч ще отбележи с концерт официалния празник 6 септември
Коментари Харесай

Ловеч ще отбележи с концерт 6 септември – Ден на Съединението

Община Ловеч ще означи с концерт формалния празник 6 септември – Ден на Съединението, станало през 1885 година в Пловдив.

Тази година се навършват 137 години от оповестеното съединяване на Княжество България с Източна Румелия. Празникът дълги години бе подценяван за сметка на комунистическите дати 9 септември и 7 ноември, само че през днешния ден е в празничния календар на страната.

За всички съвременници е ясно смисъла и ролята на българските дейци като Захарий Стоянов с неговия апел за поддръжка към княз Александър І Батенберг, на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Коста Паница, Димитър Ризов и доста още дейци. Неслучайно писателят Стефан Цвайг назова  датите  6 септември и 22 септември (Ден на независимостта) – „ двата звездни мига в актуалната българска история “.

В чест на Деня на Съединението в Ловеч е очакван празничен концерт на Общинския духов оркестър с началник Тотко Рогашки. Програмата е от разнородни музикални пиеси, които ще основат приповдигнато въодушевление.

Събитието е на 06.09.2022  г. (вторник) от 11:00 ч. на площада пред Община Ловеч, в наличието на публични лица и жители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР