Община Лом бе домакин на обществено обсъждане на концепцията за

...
Община Лом бе домакин на обществено обсъждане на концепцията за
Коментари Харесай

АПИ и община Лом с обща концепция за развитие на транспортната свързаност и туризма в региона

Община Лом бе хазаин на публично разискване на концепцията за интегрирано териториално развиване (КИТИ) „ Комбинирана идея за ИТИ на територията на общините Лом, Димово и Оряхово “. Тя е създадена в партньорство сред Агенция „ Пътна инфраструктура “ и община Лом и с реализирането й ще се усъвършенства транспортната съгласуваност сред обитаемоте места в района и туризма.
Срещата се провежда от Областния информативен център – Монтана по отношение на настояща процедура за кандидатстване по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027. В полемиката участваха ръководителят на Общинския съвет Пенка Пенкова и заместител -кметът на община Лом Хилда Владимирова, представители на община Оряхово, шефът на Областно пътно ръководство – Монтана инж. Володя Вълов, специалисти от АПИ и фондация „ Рома-Лом “.
Експертите от организацията показаха предлагането за главен ремонт на близо 53 км от път II-11 Добри дол – Лом – Горни Цибър на територията на област Монтана и създаване на обходен път на Оряхово като нов сектор от второкласния път II-11. Той ще бъде с дължина близо 9 км.
В концепцията са включени инфраструктурни, обществени и културно-исторически планове на стойност 171 млн. лева безплатна финансова помощ. Това е най-голямата инвестиция в Северозападна България за идващите 3 години. Проектите ще бъдат изпълнявани от Агенция „ Пътна инфраструктура “, Общините Лом, Оряхово и Димово и фондация „ Рома-Лом “. До края на тази година би трябвало да бъдат направени техническите планове и по-късно да се разгласят процедури за избор на реализатори на строително-монтажните действия. Финансирането ще бъде по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027.
Освен пътните планове на АПИ концепцията планува вложения за предпазване и развиване на културно-историческото завещание и разпространение на устойчиви форми на туризъм и за поощряване на социално-икономическата интеграция посредством развиване и надграждане на основания Интегриран комплекс от услуги.
Получаването на поддръжка е едно от изискванията за одобрение на концепцията и ще способства за увеличение на опцията плануваните обекти да бъдат изпълнени със средства от Европейските структурни и капиталови фондове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР