Община Бургас даде старт на нова профилактична програма, която ще

...
Община Бургас даде старт на нова профилактична програма, която ще
Коментари Харесай

Община Бургас започва нова профилактична програма за безплатни стоматологични прегледи на първолаците

Община Бургас даде старт на нова профилактична стратегия, която ще бъде обвързвана с възстановяване и следене на оралното здраве при първокласниците.

Кметът Димитър Николов и ръководителят на Районната гилдия на Български зъболекарски съюз доктор Васил Йовков подписаха през днешния ден съглашение за съдействие, чиито предмет е 5-годишно партньорство за обезпечаването на безвъзмездни профилактични прегледи за всички първокласници от бургаските учебни заведения.

„ След въвеждане на тези профилактични стратегии ще обхванем най-често срещаните проблеми при децата и подрастващите. Превенцията е най-хубавата тактика в опазването на здравето, а тези прегледи ще дадат опция да се реагира в точния момент и се вземат най-подходящите ограничения за попречване на по-сериозни здравословни проблеми “, показа кметът Димитър Николов.

Новата стратегия за профилактика на кариесите при децата се споделя „ Със здрави зъбки в първи клас “ и е създадена взаимно с Районната гилдия на БЗС-Бургас. Денталните лекари, които ще работят по нея, ще правят прегледите безплатно, а родителите няма да заплащат осъществения обзор.

След привършване на прегледа, всеки родител ще получи съответно запълнен амбулаторен лист, в който ще е отразен действителния зъбен статус на детето му. При нужда от следващо лекуване, родителят ще има право да избере къде и при кого да го организира.

Основната цел на програмата е, посредством своевременна профилактика да се понижи броят на децата с кариеси в Бургас и да се покачат персоналните им умения за запазване на оралното им здраве.

Новата стратегия е продължение на напъните на Община Бургас за безвъзмездни профилактични прегледи, които да обзет допустимо максимален дял от популацията, от най-ранна до по-зряла възраст. До момента в деяние са стратегии за очно здраве на 5 и 6-годишните деца, за гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие при учениците от 7 до 14-годишна възраст и стратегия за определяне на глаукома при възрастните хора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР