Община Банско започва работа по изготвяне на устройствен план за

...
Община Банско започва работа по изготвяне на устройствен план за
Коментари Харесай

Екоминистърът пристигна в Банско и обори доводите на недоволните

Община Банско стартира работа по правене на организационен проект за създаване на втори кабинков въжен превоз. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на взаимна конференция в курортния град с кмета на общината Георти Икономов.   " Проектът ще се осъществя единствено откакто е минал през публично разискване и екооценка ", посочи министър Димов, представен от Канал 3.

Два дни след приемане на решението на държавното управление за измененията в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " и създаване на нов кабинков въжен превоз, министърът на околната среда и водите Нено Димов посети курортния град, с цел да отговори на въпросите и нападките по отношение на идното строителство.

" Устройственият проект ще бъде направен в най-кратки периоди ", съобщи екоминистърът и за следващ път акцентира, че към новия кабинков въжен превоз има доста спекулации.

Кметът на Банско Георги Икономов също опроверга нападките, че решението за новия въжен превоз е незаконосъобразно.

В събота за следващ път пред начална станция на единствения кабинков въжен превоз се заформи дълга опашка от няколко хиляди чакащи. Кметът на Банско Георги Икономов пусна видеоклип в своя профил в обществената мрежа който демонстрира тълпата от скиори на Бъндеришка поляна.

" Строителство на хотели и заведения за хранене в Национален парк " Пирин " няма да има. Промените, признати от държавното управление на 28 декември, дават право на създаване единствено на спортна инфраструктура и прилежащи уреди ", означи Нено Димов.

" Евентуални капиталови планове за планове ще бъдат подлагани на оценки. Планът за ръководство на Национален парк " Пирин " не предстои на екологична оценка, тъй като той единствено трансформира режими. На оценка обаче подлежат капиталовите планове ", изясни министърът.

" Търся салдото на другите гледни точки ", сподели Димов. Той беше безапелационен, че развиването на туризма в зоната би трябвало да бъде уравновесено, отговарящо на всички екологични европейски и национални правила.

" Територията на ски зоната в Банско е 2% от Национален парк " Пирин ", а за Добринище 0,6% ", разясни министър Димов. Той отхвърли изказванията, че ще бъдат застроени 48 на 100 от територията на Националния парк. Според Нено Димов става въпрос само за спортна инфраструктура.

" Европейските наставления дават право за създаване на уреди за спорт в парковете ", сподели още кметът на Банско Георги Икономов. " Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да позволи застрояване или презастрояване на планината ", увери Икономов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР