Община Балчик предлага да се увеличи туристическият данък до 0.60

...
Община Балчик предлага да се увеличи туристическият данък до 0.60
Коментари Харесай

Община Балчик предлага увеличение на туристическия данък

Община Балчик предлага да се усили туристическият налог до 0.60 лв. за нощувка в местата за настаняване с една звезда и до 1.20-1.50 лв. за нощувка в хотелските бази - четири и пет звезди. Това четем в плана за изменение на Наредбата за локалните налози, който е препоръчан за обществено разискване.

Досега туристическият налог на територията на общината бе в диапазона от 0.30 до 0.90 лв. съгласно категорията на местата за настаняване.
В чл.60 ал.1 от Закона за туризма е посочено, че средствата за развиването на туризма се набират по т.2 "събрани от туристически налог ", които са главен източник на финансиране.

Размерът на туристическия налог се дефинира от Общински съвет, в параметрите избрани в чл.61с от ЗМДТ от 0.20 лева до 3 лева за всяка нощувка. От кметската администрация означават в претекстовете към проектодокумента, че събраните доходи не могат да удовлетворят потребностите за целево потребление на средствата в региона на туризма, а направеното предложение за изменение на размера на туристическия налог е надалеч под планувания в закона оптимален размер. "Причините за повишение на размера на туристическия налог е потребността от обезпечаването на средства за съфинансирането на значими за Община Балчик инфраструктурни обекти свързани с развиването на туризма ", е записано в претекстовете.

Предвиденото нарастване на туристически налог в размер към 700 000 хиляди лева е разпределено за мероприятия по чл.11 ал.2 т.1 от Закона за туризма "изграждане и поддържане на инфраструктура на територията на община Балчик " - 600 000 хиляди лева и по чл.11 ал.2 т.6 от Закона за туризма - "реклама на туристическия артикул на общината " - 100 000 хиляди лв.. Това са аргументите за измененията на актуалната редакция на Наредбата за определянето размера на локалните налози на територията на община Балчик, маркирани в поректодокумента.

На територията на община Балчик са категоризирани общо 485 места за настаняване със 11510 стаи и 23673 кревати. За 2018 година видно от доклада за приходите на община Балчик в бюджета за туристически налог са заложени 1 300 000 млн. лева и надлежно регистрирани 1 321 904 млн. лева, която сума включва 47 136 хиляди лева от минали години.

За 2019 година съгласно осъществени нощувки според от категорията на мястото на настаняване, начисления туристически налог е в размер на 1 240 670 млн. лв..

Прогнозните стойности за туристически налог за 2020 година в размер на 2 079 523 млн. лева са изчислени на база осъществени нощувки по категория на мястото на настаняване от тази година.

Основна цел с препоръчаните нови размери на туристически налог е осъществяването на мероприятията в програмата за развиване на туризма за 2020 година в частта по:

-Изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината, в това число локални пътища до туристически обекти, създаване и поддържане на "велоалеи ", и

-медийна реклама, рекламни материали свързани с цялостна реклама на туристическия артикул на общината.

Основен резултат от плануваните нови размери на туристически налог е посредством подобряването на инфраструктурата и повишение средствата за реклама на туристическия артикул, да се привлекат повече туристи на територията на Община Балчик.

Балчѝк е дребен крайбрежен град в област Добрич, ситуиран в междинните елементи на северното българско Черноморие, наоколо до курортния комплекс "Албена ".

Значими забележителности в Балчик са архитектурно-парковият комплекс "Балчишки замък ", състоящ се от комплекс вили, построен в интервала 1924-1934 година като лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска в най-южната точка на новоокупираните земи и основаната през 1955 година от учен Даки Йорданов Ботаническа градина, разпростряла се през днешния ден на повърхност от 194 декара.

Градът развива главно туристическа активност през летния сезон. Традиционните гости са основно от Русия, България, по-малко - от Чехия, Полша и скандинавските страни. Хотелиерството и ресторантьорството са главният източник на приходи за локалното население. Сериозна спънка пред развиването на този бранш е неналичието на задоволителна по повърхност пясъчна линия.

Риболовът е характерен бранш. Яхтеното пристанище дава опция за акостиране на 60 яхти. Развит е яхтеният туризъм, който предлага разнородни пътешествия по северното Черноморие. Организират се пикници, лов на риба и къпане в морето, пердах с пиратски кораби, сантиментални нощни круизи и прочие

В покрайнините на Балчик са построени и две стадиони за голф, едното от които е проектирано от световноизвестния състезател на голф Иън Уснам.

Непосредствено до града се намира летище (от 1935 г.). По време на Втората международна война летището се употребява за военни цели и от немската авиация против руски цели, на първо място подводници. Местоположението му (200 метра надморска височина и 400 метра от брега на морето) има своето изключително военно-стратегическо значение. В днешно време не се употребява интензивно. Съществуват проекти за превръщането му в локално летище за туристи поради близостта му на единствено до града, само че и до голф игрищата, "Албена " и другите околни курорти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР