Общи акции с Европейската служба за борба с измамите (OLAF)

...
Общи акции с Европейската служба за борба с измамите (OLAF)
Коментари Харесай

Гешев почва акции с OLAF срещу корупцията

Общи акции с Европейската работа за битка с измамите (OLAF) против корупцията се чакат у нас, откакто през днешния ден основният прокурор Иван Гешев и генералният шеф OLAFВиле Итала подписаха съглашение за административно съдействие сред двете институции.

 То ще способства за повишение отбраната на финансовите ползи на Европейския съюз, за усилване на съдействието в битката против измамите, корупцията и всяка друга противозаконна активност, както и за отбрана на репутацията на европейските институции посредством следствие на съществени нарушавания в тях, оповестиха от държавното обвиняване.

OLAF ще дава на прокуратурата дефинитивни отчети от следствия, свързани с България, съпроводени от рекомендации на генералния шеф на OLAF и други относими документи. Двете страни ще се подкрепят взаимно и в оперативните действия от общ интерес, обясниха още от прокуратурата.

Споразумението планува продан на информация при съблюдаване на съответните правила за дискретност и отбрана на персоналните данни, оперативно подпомагане и образование.

“За мен е извънредно наслаждение, че подписахме това съглашение с Прокуратурата на Република България. До момента дружно сме работили извънредно сполучливо и това ново съглашение е явен индикатор за желанието на двете структури взаимно да създадат повече в бъдеще. Изкореняването на измамите и корупцията е от извънредно значение, изключително, когато това би защитило репутацията на Европейския съюз и неговите институции, и в същото време би подсигурило, че бюджета на Европейски Съюз се усвоява вярно, там, където би трябвало за възстановяване на благосъстоянието на европейските жители. Ние споделяме тази цел, както с прокурорите от България, по този начин и с всички останали в Европейски Съюз. Уверен съм, че това ново съглашение ще докара до още доста сполучливи следствия в бъдеще ”, акцентира Виле Итала.

Иван Гешев посочи, че “подписаното с ОЛАФ съглашение за съдействие е още една стъпка, показваща решителността, както на Прокуратурата, по този начин и на европейските институции, за неотстъпчивост към корупцията и измамите с европейски средства. Вярвам, че, както и досега, Прокуратурата и ОЛАФ ще продължим да работим в цялостна съгласуваност и съдействие, учредено на доверие и висок професионализъм. ”

Сключеното сред Прокуратура на Република България и OLAF съглашение не обгръща правната взаимопомощ или други форми на правосъдно съдействие по наказателни каузи и не визира бъдещото съдействие на сътрудниците с Европейската прокуратура.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР