Общественият съвет към ЦИК с препоръки“Не е нужна връзка с

...
Общественият съвет към ЦИК с препоръки“Не е нужна връзка с
Коментари Харесай

Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, пред “Труд news”: Изборите у нас практически са частично приватизирани

Общественият съвет към ЦИК с рекомендации
“Не е нужна връзка с интернет - задоволително е да бъдат “пробити ” техническите лица от поддръжката или самата частна компания, която създава и поддържа машините. Изборите у нас на практика са отчасти приватизирани. ЦИК няма никакви правни и организационни механизми да управлява частната компания, която поддържа софтуера и машините ”. Това разяснява пред “Труд news ” доцент Борислав Цеков, ръководител на Института за съвременна политика.

Той уточни, че единствено в Третия свят се гласоподава машинно и се пресмятат гласове машинно. “Демокрацията има интерес да се гласоподава на хартия, тъй като това е единственият транспарантен и потвърден в целия либерален свят метод да се гласоподава ”, безапелационен бе Цеков.

“Заключенията на компютърните експерти в развитите демокрации сочат, че операциите на софтуера на машините за гласоподаване са изцяло вероятни и в това време са доста мъчно установими от изборната администрация, която нищо не схваща от програмен продукт и не є е работа да схваща ”, добави той.

А в това време, откакто през вчерашния ден се разбра, че президентът Румен Радев ще издаде декрет за избори 2 в 1 на 9 юни, Общественият съвет към ЦИК изпрати своите рекомендации към комисията, свързани главно с машинното гласоподаване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР