Общественият доставчик Булгаргаз“ излезе с важно съобщение относно количествата газ

...
Общественият доставчик Булгаргаз“ излезе с важно съобщение относно количествата газ
Коментари Харесай

Булгаргаз с важно съобщение за азерския газ

Общественият снабдител „ Булгаргаз “ излезе с значимо известие по отношение на количествата газ от Азербайджан, които се внасят у нас. Дружеството отхвърля изрично отправените преди дни обвинявания от ръководителя на Българската газова асоциация Пламен Павлов, че страната ни препродава евтиния азерски газ, а за българските консуматори остава синьо гориво на висока цена. Ето какво гласи известието на газовия снабдител:

„ С убеждението, че обществото би трябвало да знае истината, „ Булгаргаз “ ЕАД показва значима информация по отношение на осъществяването на контракта за доставка на природен газ от Азербайджан за българския пазар.

Повод за това са погрешни изказвания в общественото пространство, които за жалост се употребяват за предизборни цели, както и в отбрана на частни бизнес ползи.

Преди всичко е значимо да се знае, че от 31.12.2020 година „ Булгаргаз “ ЕАД внася оптимално вероятните количества азерски природен газ, които доближават до България по краткотраен маршрут, при допустимо най-хубаво вземане предвид с условията за сигурност на доставките. Причината да се употребява краткотраен маршрут е неналичието на трасето, несъмнено в контракта за доставка - гръцко-българската газова връзка IGB (интерконектора IGB). Както е известно, планът за този газопровод се извършва от гръцко-българската компания „ Ай Си Джи Би “ АД и по разнообразни аргументи въвеждането на газопровода в употреба се отсрочва няколко пъти. Проектната компания е способена да осведоми обществеността по всички въпроси, свързани с графика на строителните работи и осъществяването на плана.

Неверните изказвания по отношение на опциите „ Булгаргаз “ ЕАД да внася цялостния размер природен газ по различни направления, внушенията, че българското сдружение свободно може да избира по кое време и къде да получава газа, както и безусловно безпочвените обвинявания за „ реекспорт на на ниска цена азерски газ “ и за съществуване на опция за виртуални покупко-продажби (суапови сделки), приказват за непросветеност и за недоумение на бизнеса с природен газ. Лицата, отправящи тези изказвания, вършат това изцяло случайно, без да носят отговорност за думите и дейностите си. С разпространението на дезинформация се прави опит да се сътвори проблем там, където той не съществува.

Наскоро изключителният и пълномощен дипломат на Република Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов съобщи напълно ясно пред българската общност, че поради забавянето на строителството на интерконектора азербайджанската компания не може да доставя азерски газ на българския пазар в контрактуваните количества в размер на 1 милиарда куб. метра годишно. Азерският снабдител чака да стартира да доставя цялостния контрактуван размер след стартирането в употреба на интерконектора IGB.

Изявлението на посланика оборва изцяло теориите за отвод на българската страна от азерски газ под каквато и да е форма и удостоверява информацията, която „ Булгаргаз “ ЕАД към този момент неколкократно показва в отговор на огромния публичен интерес “.

Припомняме, че дипломат Хюсейнов направи изказването си в извънредно

изявление за „ Стандарт “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР