Общественици, журналисти и творци отправиха критики срещу принципа на предаването

...
Общественици, журналисти и творци отправиха критики срещу принципа на предаването
Коментари Харесай

Писатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Общественици, публицисти и създатели насочиха рецензии против правилото на предаването „Денят стартира с култура“ да кани едни и същи събеседници и да загърбва плурализма.

От няколко дни екипът на предаването атакува програмния шеф на Българска национална телевизия 1 Емил Кошлуков с аргумента, че има налагал какви посетители да участват в него. Днес имаше и протестна декларация от предаването.

Скандалът притегли и вниманието на дежурните протестиращи, като през днешния ден те се събраха на „Сан Стефанов“ 29 с искане за оставка на Кошлуков. В същото време доста хора застанаха на страната на програмния шеф.

Юристът Борислав Цеков, който е консултант на президента не скри възмущението си от офанзивата против Кошлуков от „умните и красивите“, както назовават себе си протестърите, само че към този момент и от самия екип на предаването за просвета по публичната телевизия. Цеков изиска оставката на въпросните културтрегери от медията, която се устоя с парите на данъкоплатците.

„Наглостта няма край! Очаквах, че водещите и продуцентите на предаването „Денят стартира с култура“ на Българска национална телевизия ще се засрамят и извинят на всички данъкоплатци, които устояваме Българска национална телевизия, че канят редовно лицето Емил Джасим, нарекъл Васил Левски „ла.но“, изгаврил се с Паисий и други национални герои. Колко съм бил доверчив! Вместо опрощение, въпросното предаване през днешния ден излязло с арогантна декларация, с която афишират, че те, видите ли, канели такива хора като „експерти“ и щели да продължат да го правят…“, възмути се Цеков във Facebook.

„Тази безочливост отива оттатък нормалността. И приказва за ампутиран морал, за зависимости и тотално недоумение на публичната функционалност на медията. Същностен детайл от тази функционалност е укрепването на националната еднаквост. Така ли я укрепват? Като канят човек, който назовава Левски „ла.но“? Дискредитиран партиен маргинал, който няма нито научна, нито социална тежест и самопризнание, само че съгласно това предаване бил „експерт“?! Ами канете тогава Митьо Пищова – и той е „експерт“ по вашите критерии, като Джасим, само че най-малко не ругае Апостола. Оставка!“, безапелационен е Цеков.

„Най-накрая се престраших душевен да изгледам най-малко едно издание на предаването „Денят стартира с култура“. Досега го избягвах, тъй като водещите гледат втренчено и основават чувството за прекомерно ранна психиатрия. Но се хванах и изгледах прословутото присъединяване на Емил Джасим и сие, което разбуни духовете. На първо четене мога да ви кажа следното. ДЗК показва тотална липса на обективност. По тематиката за комунизма в учебниците участниците бяха Джасим, проф. Келбечева и проф. Поппетров. И, несъмнено, всички бяха на едно мнение. Ама такова единогласие ви споделям, което в България показват само 13-ия конгрес на Българска комунистическа партия и националните събрания на партия ГЕРБ. Поне един от тях да беше в неутрална позиция. Не. Джасим говорeше скучно, само че правоверно, Келбечева ръмжеше ужасно, само че отново разкри международния комунистически скрит план, а този Поппетров кимаше утвърдително с ентусиазъм. И тъй като от предаването през днешния ден настояват, че се преценяват със международни журналистически критерии, доста желая някой от тях да ми изясни предаването си по отношение на тях. Има ли друго мнение за въвеждането по този метод на комунизма в учебниците? Има. Чу ли се то в „Денят стартира с култура“. Не, не се чу. И освен не се чу, предаването стартира идеология, която в никакъв случай няма да допусне тази позиция. И за мен това е централен проблем. Особено, в случай че малкия екран е социална, екипът на предаването пуска високопарни фрази за смисъла на една такава медия. И ще си направя труда да върна предаванията обратно, с цел да видя по какъв брой тематики въобще ДЗК като предаване е осигурило социална обективност и какъв брой пъти всичко е било самозатворено в комфортен грантов кръг. С удивиление виждам, че през днешния ден на барикадите в отбрана на ДЗК почват да се появяват хора, които едно време лееха токсична слюнка, че гадът Волгин не допускал друго мнение и заливаха Съвет за електронни медии с донос след донос по тематиката. Ако някой от тях в името на личната си съвест бе защитил правото на един публицист да има лична позиция и да и изрази по този метод, през днешния ден България можеше и да е друга страна. От друга страна няма смисъл предаването да бъде променяно. Градските десни би трябвало да имат нещо за което да лъжат, че са го гледали…, написа в профила си в обществената мрежа депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов.

Възмущение от цялостната липса на обективност в това културно предаване на държавната телевизия изрази във фейсбук и писателят Христо Стоянов.

„Денят стартира с просвета ” ще продължи да бъде непокътната територия за логичен спор и независимост на словото.“…, иронизира той създателите и водещите на предаването и тяхната декларация. „Това е непокътнатата територия за: Светлозар Желев, Божана Апостолова, Манол Пейков, Калин Янакиев, Георги Господинов, Александър Кьосев, Силвия Чолева… Извън този кръг „Денят стартира с култура“ не счита, че има култура…“, е безапелационната оценка на създателя.

Емил Кошлуков: Предаването би трябвало да стане по-добро

„Отношенията ми с всички в екипа са чудесни (На „Денят стартира с просвета – б.а.). Ще би трябвало просто да се работи, с цел да стане по-добро, по-гледаемо, по-качествено, както и другите продукции. Това е и задачата на всеки шеф на стратегия, той би трябвало да я прави по-популярна, по-висококачествена, по-добра“, декларира пред pik.bg Емил Кошлуков.

Той прибавя, че няма визия за какво е тази офанзива против него и настояването за оставката му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР