Обществена библиотека в Алабама казва, че по погрешка е добавила

...
Обществена библиотека в Алабама казва, че по погрешка е добавила
Коментари Харесай

Системата на обществените библиотеки на Алабама погрешно маркира детска книга като „сексуално явен“, тъй като фамилното име на автора е гей

Обществена библиотека в Алабама споделя, че по простъпка е добавила детска брошура с картинки към лист с книги, съдържащи нецензурни материали, защото фамилното име на създателя е гей.

Системата на публичната библиотека на окръг Хънтсвил-Медисън инцидентно етикетира книгата „ Прочети ми приказка, Стела “ от Мари-Луиз Гей като „ евентуално несъответствуваща “ по време на вътрешен обзор на книги с очевиден полов темперамент в секциите за деца и младежи на десетте окръжни библиотеки.

Библиотечната система призна грешката тази седмица, откакто получи противоположна реакция от вътрешния личен състав на библиотечната система и локалната общественост.

Синди Хюит, изпълнителен шеф на библиотеката, сподели пред CNN, че книгата с картинки е била етикетирана като съдържаща евентуално очевиден материал, откакто автоматизирано търсене по основни думи е посочило думата „ гей “ в заглавието на книгата, името на създателя или тематиката.

Но, сподели тя, задачата на прегледа в никакъв случай не е била да се не разрешават или цензурират книги, които се занимават с тематики, свързани с проблемите на LGBTQ+, полова еднаквост, раса или расизъм.

Вместо това, в отговор на необятно публикуваните старания за възбрана на книги в цялата страна, Хюит сподели, че библиотечната система желае да изследва своя азбучник и да предприеме стъпки, с цел да предотврати всевъзможни държавни старания за възбрана на книги.

„ Решихме като цяло да разгледаме цялата ни сбирка и да забележим какво е евентуално да бъде оспорено, за да защитим нашата сбирка и да се уверим, че тя ще остане непокътната “, сподели Хюит. „ (Обратното) на възбраната, ние се опитвахме да защитим. “

Мениджърите на библиотеките направиха прегледа, употребявайки лист с книги, възложен от Clean Up Alabama, група, която твърди, че библиотеките в Алабама оферират книги, „ предопределени да объркат децата от нашите общности по отношение на сексуалността и да ги изложат на материал, който е несъответствуващ за тях “.

 Копия на неразрешени книги от разнообразни щати и учебни системи от цялата страна, както се вижда по време на конференция в Капитолия на Съединени американски щати през март 2023 година Копия на неразрешени книги от разнообразни щати и учебни системи от цялата страна, както се вижда по време на конференция в Капитолия на Съединени американски щати през март 2023 година Кевин Дич/Гети изображения

Организацията твърди, че работи за отбрана на „ благосъстоянието и невинността на децата, като се застъпва за безвредна и обогатяваща среда в детските секции на нашите публични библиотеки “, съгласно нейния уеб страница.

„ Прочети ми история, Стела “ не беше в листата с евентуално несъответствуващи книги на Clean Up Alabama. Хюит призна, че книгата не демонстрира наличие, което може да бъде обозначено като полово намерено.

Книгата е част от известната поредност Стела и Сам, където най-голямата сестра, Стела, вкарва по-малкия си брат, Сам, в четенето. Поредицата е продала два милиона копия на 10 езика, съгласно резюмето, предоставено от Groundwood Books, издателят на книгата.

В изказване компанията сподели, че е „ смешно “, че книгата с картинки е маркирана, тъй като фамилното име на създателя е гей.

„ Нелепостта на този факт не би трябвало да омаловажава сериозността на обстановката “, споделиха от издателската компания.

Въпреки че „ Прочети ми история, Стела “ не беше в листата на Clean Up Alabama с по този начин наречените книги, несъответствуващи за възрастта, Groundwood Books означи, че други книги от известни създатели са.

„ Въпреки че фокусът тук наподобява е върху ЛГБТК+ наличието, книги като „ The Hate U Give “ на Анджи Томас, „ Абсолютно същинският дневник на индианец на ненапълно работно време “ на Шърман Алекси и „ Елинор и Парк “ на Рейнбоу Роуъл също вършат изяви “, се споделя в изказването.

„ Това потвърждава, както постоянно, че цензурата в никакъв случай не е ограничение на достъпа до тази или онази книга. Става дума за изпращане на посланието към децата, че избрани хрумвания – или даже избрани хора – не са почтени за разискване, самопризнание или внимание. “

Кирстен Брасар, журналист на Гей, сподели на CNN, че доколкото й е известно, никоя от другите книги на създателя от поредицата Стела и Сам не е била цензурирана преди.

Миналата седмица, в писмо до службата за социална библиотека на Алабама, губернатор Кей Айви упълномощи политиките за смяна на системата, с цел да получи държавно финансиране, в това число слагане на книги в категории, подобаващи за възрастта.

„ Все още чакаме по какъв начин службата на публичната библиотека на Алабама ще отговори на това и какво ще се изисква от нас на локално равнище “, сподели Хюит.

Тя добави, че Алабама наподобява се движи в посока, в която цензурирането на книги ще стане по-често срещано.

Но Хюит сподели, че „ Прочети ми история, Стела “ е „ сладко “, изцяло уместно и в никакъв случай не би било неразрешено. Продължава да бъде разполагаем за заемане в библиотеките в системата на публичната библиотека на окръг Хънтсвил-Медисън, сподели тя.

Към момента, сподели Хюит, системата на публичната библиотека на окръг Хънтсвил-Медисън е спряла всички прегледи на сбирките.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР