Обществен съвет за чист въздух беше учреден днес по инициатива

...
Обществен съвет за чист въздух беше учреден днес по инициатива
Коментари Харесай

Община Пловдив създаде нов Обществен съвет, този път за подобряването на въздуха

Обществен съвет за чист въздух беше основан през днешния ден по самодейност на кмета на Пловдив Здравко Димитров. В него вземат участие представители на неправителствени екологични организации, бизнеса, общински съветници и специалисти, оповестиха от Община Пловдив.

Това е вторият сходен публичен съвет, откакто преди 4 месеца бе основан различен – за надзор на разноските по 40-милионния заем. И досега въпросният съвет не е заседавал нито един път.

В прессъобщението се цитира и изявление на кмета:

„ Много ви благодаря, че приехте нашата покана да участвате в този съвет, тъй като единствено дружно можем да работим дейно за възстановяване качеството на въздуха в Пловдив “, съобщи при откриването на съвещанието Здравко Димитров. Той акцентира, че огромните градове като нашия са изправени пред огромни провокации, свързани с климатичните промени и потребителското общество. „ Призоваваме жителите, Неправителствени организации и бизнеса да вземат участие интензивно както в разработване на ограниченията и да приобщават жителите към идеята за чист въздух. Всеки един от вас от дълги години работи по тези проблеми и вашите хрумвания ще ни бъдат извънредно потребни, с цел да може Пловдив, който всички ние обичаме, да се трансформира в най-хубавия град за живеене ", акцентира кметът.

„ Нашата цел е да създадем един ефикасен орган, който да създаде най-належащите ограничения в кратковременен и средносрочен проект, с цел да можем да подобрим качеството на въздуха и да подкрепим политиките на ръководството на града в региона на екологията “, съобщи зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който ще ръководи съвета.

В експозето си той показа и главните провокации, пред които е изправен Пловдив поради желанието на Европейски Съюз да постанова тежки наказания за неспазване на екологичните правила от 2023 година Глобите дните с превишения на фини прахови частици ще се заплащат съразмерно от общините и страната.

„ Пловдив наложително би трябвало да вкара зоните с ниски излъчвания, които ще разрешат ограничение на потреблението на старите коли и отоплението с твърдо битово гориво, тъй като това са главните замърсители на въздуха в града “, разяснява още Анести Тимчев. По последни данни от КАТ в града влизат и излизат месечно към 6 млн. автомобила. По данни на ДАИ от 85 000 автомобила, на които са сложени екостикери, половината от тях са категория 1 и 2. 60 на 100 от замърсяването на въздуха се дължи на старите печки на дърва и въглища. Той напомни, че общината към този момент е пуснала социална поръчка за избор на реализатор за разработване на методика за въвеждане на зоните. По предварителни планове поетапното въвеждане може да стартира още в средата на идната година. В развой на подготовка е и План за устойчива градска подвижност.

Участниците се сплотиха към нуждата съветът да бъде в действителност работещ орган, чиито дейности и ограничения да доведат до ефикасни решения с измерими знаци. Те същото по този начин желаеха Общината да ускори контрола по наредбите и законите, които регламентират опазването на околната среда. Настоява се за още по-широка гласност и дейни акции за информиране и увещание на жителите. „ Без наказания и ясни правила, които да постанова общината, няма по какъв начин да бъдем ефикасни “, акцентира от името на участниците Ласка Ненова от BG Бъди Активен. „ Това е и нашата цел “, разяснява в отговор зам.-кметът по екология. Той одобри и предлагането на Невена Цветкова от Сдружение „ Заедно за дърветата “, за основаване на отдел „ Зелена система “.

Членове на Обществения съвет:
Инж. Иван Вичков – Общински консултант, Председател на Комисия за „ Екология и комунални действия “ към Общински съвет – ПловдивАспасия Папазикова – Гражданска платформа „ Зелен Пловдив “Борислав Белчинов – Гражданско съдружие „ За чист въздух в Пловдив “Ангел Стефанов – Сдружение „ Въздух за Пловдив “Милена Найденова – Сдружение „ Граждански начинания за Пловдив “Ивайло Попов – Сдружение „ За Земята “Невена Цветкова – Сдружение „ Заедно за дърветата “Ласка Ненова – Сдружение „ БГ Бъди деен “Веселка Христамян – Платформа „ Дишай Пловдив “Д-р Славея Петрова – Пловдивски университет, катедра „ Екология и ООС “Доц. Екатерина Вълчева – Аграрен университет, Ръководител катедра „ Агроекология и ООС “Георги Велев – Сдружение „ Граждански начинания “Александър Стайков – Изпълнителен шеф Сдружение с нестопанска цел „ Бизнесът за Пловдив “Инж. Любозар Фратев – „ Граждански комитет за КАВ “Лияна Аджарова – Изпълнителен шеф – Енергийна организация ПловдивПламен Иванов – Председател на Камара на строителитеДобромира Костова – Общински консултант
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР