Общата цел е Българският университет в Тараклия да приема студенти

...
Общата цел е Българският университет в Тараклия да приема студенти
Коментари Харесай

Българският университет в Тараклия приема студенти от следващата академична година

Общата цел е Българският университет в Тараклия да приема студенти още от идната академична година. Новината пристигна на срещата в Давос сред министър председателите на България и Молдова акад. Николай Денков и Дорин Речан, заяви Правителствената осведомителна работа.

Молдова и България приготвят документите, които ще създадат допустимо Тараклийският държавен университет „ Григорий Цамблак “ да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет „ Ангел Кънчев “.

„ Това е освен огромна крачка за образованието в района, само че и обръщение за това какво е Европа - благоприятни условия, съгласуваност и надграждане във всяка сфера на публичния живот “, уточни акад. Денков

Дорин Речан благодари персонално на българския си сътрудник за плана за университета в Тараклия, като посочи, че концепцията на акад. Денков ще помогне на Молдова и в противодействието на външни въздействия в този регион на страната.

Развитието на университета е от основно значение за Тараклийския район, където има огромно българско малцинство. Висшето учебно заведение е значимо за подготовката на висококвалифицирани локални експерти, за основаването на мост към българските просветителни институции, усилва и връзката на българската общественост в района с нашата страна.

Молдова ще разчита на България и за енергийни доставки. Министър-председателят акад. Денков и водачът на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, който също взе участие в срещата, срещнаха молдовския министър председател с плана за енергийна и транспортна съгласуваност по оста Гърция-България-Румъния. От нея ще може да се възползва и Молдова.

 

„ Кишинев мощно се интересува от този план “, съобщи Дорин Речан. Той поздрави България и за влизането в Шенген, което по думите му демонстрира, че все пак, настроенията в Европа са за отваряне и разширение. А това са упованията и на Молдова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР