Общата декларация на НС за Украйна не може да остане

...
Общата декларация на НС за Украйна не може да остане
Коментари Харесай

Ще се вдигне ли инфлацията заради войната? Говори Каримански

" Общата декларация на Народно събрание за Украйна не може да остане куха, по тази причина незабавно се свързах с финансовия министър и с сътрудниците, като доста бързо обсъдихме по какъв начин можем да дадем знак в бюджета, че ще бъдат отделени средства за Украйна ".

Това сподели пред Българска национална телевизия шефът на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

Средствата няма да бъдат взети от заеми, има буфер, който първоначално може да бъде уголемен до 50 млн лв.. Буферите в бюджета са свързани основно с икономии, които могат да дойдат от другите ведомства, както и от коронавирус пандемията, при която се следи спад. Именно тези средства ще бъдат ориентирани още през първия месец към всички бежанци и българи от Украйна.

   " Не бива да забравяме и опцията от страна на България помощта да не бъде единствено филантропична в един миг. Но дано държавното управление да каже по какъв начин, по кое време и какво тъкмо ", акцентира Любомир Каримански.

България изрично би трябвало да има проект Б, в случай че спрат газовите доставки, само че все още подобен проект не е показан в Народното събрание, изясни още той.

" Нормално е да пожелаваме това нещо, обикновено е да имаме задоволително предвидимост в военновременните ресурси, защото съгласно мен в последните няколко години неглижирахме този въпрос. Дори в противен случай - запасите по един или различен метод изчезваха от страната ", сподели Каримански.

Може да има отклонения в инфлацията от плануваното до момента, защото никой не е подозирал какво ще се случва сега.

" Това единствено демонстрира че ние би трябвало да имаме задоволително еластичност в бюджета и механизмите, които са заложени, с цел да не попаднем от ликвиден във фискален капан ", изясни Каримански.

Трябва да бъдем по-внимателни със заемите, само че ще можем да разчитаме на парите от Плана за възобновяване при бързо осъществяване на рекомендациите от Европейска комисия. По мотив взаимните наказания сред Русия и България и последствията от тях Каримански счита, че би трябвало ясно да заявим позицията си на равнище Европейски съюз.

" Трябва да имаме самочувствие на страна членка в Европейски Съюз, която да сложи тези въпроси в Европа. Ние сме една от първите граници на Европейски Съюз и ще поносим задоволително негативи от това отношение. "

Любомир Каримански разяснява и предлагането си за понижаване на дотацията на Българска национална телевизия с 2 милиона лв..

" Всяка година близо един милион се дават за придобиване на компютри и хардуер. Ако тази нужда бъде обоснована и стимулирана, аз съм подготвен на актуализацията да върнем и 3 милиона лв. ", съобщи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР