„Обсерваторията в Рожен е най-голямата инвестиция, която България е правила

...
„Обсерваторията в Рожен е най-голямата инвестиция, която България е правила
Коментари Харесай

Проф. Евгени Семков: В България може да се прави наука на световно ниво

„ Обсерваторията в Рожен е най-голямата инвестиция, която България е правила в научна инфраструктура. Обсерваторията е публично открита на 13 март 1981 година. Досега имаше 4 телескопа, един двуметров и два по-малки с размери на огледалата 70 и 60 сантиметра “

Това описа в изявление за БГНЕС професорът по астрономияЕвгени Семков, който е шеф на института по астрономия към Българска академия на науките.

„ С тази инсталация сме работили 40 години и като учени имаме доста положителни резултати, които демонстрират, че в България може да се прави просвета на международно равнище. Учени отиват в обсерваторията единствено да свършат работа, тъй като тя е на такова място, че не разрешава да стоят там целогодишно. Била е издигната с концепцията, че учените ще живеят там, само че се оказва на практика невероятно “, сподели той.

Институтът разгласява публикации в редица влиятелни научни списания.

„ Институтът има 36 учени с университетски звания и още 10 експерти с висше обучение. Над 50 метеорита са открити от обсерваторията, както и доста видове променливи звезди, изследвани са звездни купове за тяхното наличие. В последните години имаме една публикация в списание „ Science “ и списание „ Nature “, едната е за проучване на солидните горещи звезди, а другата за звездните източници. Имаме доста положителни резултати в проучване на Слънцето и слънчевата корона. За нас е най-важно да се съсредоточим върху обекти, които не са изучавани “, добави Семков.

Новият телескоп ще даде опция на учените да обхванат по-дълбоко в галактическото пространство.

„ Новият телескоп е от напълно ново потомство. Имахме опция с помощта на Министерството на образованието да получим доставка на един нов телескоп с огледало метър и половина. Той ще е с доста по-добро ориентиране и качество на оптиката. Ще получаваме доста по-добри резултати. Той ще бъде инсталиран през месец август. Цената му е 3,5 млн. лв.. Платили сме първите 40%. Колкото по-голямо огледало имаме, толкоз по-навътре в космоса може да проникнем. Получаваме опция да изследваме обекти на по-голямо разстояние “, показа Семков.

Целите на учените от Рожен са да изследват метеоритите, които са едва проучени. „ Нашите цели са по-далечни от Марс. Интересни за проучване остават метеоритите, които са едва проучени и могат да съставляват заплаха за Земята, както и процесите, които протичат в други Галактики с дейни ядра “, разгласи той.

Астероид с диаметър от 50-60 метра би трябвало да изгори без проблеми в земната атмосфера, акцентира професорът. „ Опасни са метеоритите с диаметър над 100 метра. Оптичните наблюдения, които вършим ние са за да локализираме орбитите на известни към този момент метеорити. Има интернационален център, който събира тези данни за тези метеорити. В идващите 20 години няма да има действителна заплаха за Земята “, успокои професорът.

Той описа още, че рисковото на метеоритите е, че имат огромна кинетична сила. „ Тези, които са с диаметър по няколко километра могат да провокират прелом, който да унищожи цялостен континент. По-малки метеорити се промъкват. Преди няколко години имаше един, който удари Челябинск, само че той беше с диаметър 50 метра и се беше разпаднал в атмосферата, само че този метеорит не е бил регистриран преди този момент. На пръв взор един метеорит може да наподобява дребен, само че може да провокира мощна ударна вълна. Такъв образец е Тунгуският астероид, който при започване на XX век е опустошил голяма част от тайгата “, съобщи Семков.

Всички метеорити с диаметър от над 1 километър са познати на учените и се следят, уточни професорът. „ Астероидите близо до нас са няколко десетки и всички се наблюдават. Познаваме съвсем всички метеорити с диаметър над 1 километър, които са действителната опасност “, сподели Семков. Той означи и че се стремят да учат звездната еволюция.

„ Как се трансформират звездите. Можем да създадем прогноза по какъв начин се развива Слънцето. Промяната в излъчването на Слънцето даже с един % би довела до големи промени в климата на Земята. Слънцето се намира в устойчиво положение и още най-малко 5 милиарда години ще се резервира по този прочут метод. Много е значимо да можем да предвиждаме дали в близко бъдеще някоя звезда близо до Слънцето може да изригне като свръхнова. Това е събитие, което може да засегне Земята. Най-близката такава звезда е Проксима от съзвездие Кентавър. Слънцето може да ни изненада с интервал на бездънен най-малко, който да докара до намаляване на температурите на Земята “, сподели още проф. Семков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР