Обсъжда се участие на български военни в нови операции зад

...
Обсъжда се участие на български военни в нови операции зад
Коментари Харесай

Обмисля се се участието на български военни в нови операции зад граница

Обсъжда се присъединяване на български военни в нови интервенции зад граница. Това разгласи министърът на защитата Тодор Тагарев без да дава повече детайлности.

Тагарев изслуша отчетите на командирите на българските контингенти зад граница по време на обичайна видеоконферентна връзка в София.

Министърът на защитата осведоми командирите за последните решения по отношение на изтеглянето на българската рота от интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ ALTHEA ” и съобщи:

„ Вчера Министерският съвет взе решение да изтегли ротата от „ ALTHEA ”, само че в полемиките стана ясно, че от нас се чака през 2025 година още веднъж да заявим такова присъединяване в KFOR. В момента ние залагаме една рота в оперативния запас за двете интервенции. Намерението ни е да разтеглим това присъединяване и да го върнем като най-малко на досегашното равнище. Дискутираме присъединяване в нови интервенции, тъй като за жалост ситуацията в света се усложнява “.



В срещата взеха присъединяване още началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

„ Благодаря Ви за професионалното осъществяване на своите персонални и командирски отговорности. Това е извънредно значимо, с цел да може Въоръжените ни сили да натрупат опит и самочувствие и да стават все по-съвместими с нашите съдружници и да покачват престижа на България “, сподели министърът на защитата в обръщението си към българските военнослужещи, участващи в интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ ALTHEA ”, в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната задача на НАТО в Ирак.

В отговор на журналистически въпрос по отношение на българското присъединяване във военната задача за даване на помощ в поддръжка на Украйна (EUMAM Ukraine), министър Тагарев посочи, че все още страната ни има военнослужещ в планиращата клетка, която управлява тази активност. Страната ни има подготвеност за присъединяване с инструктори на друга територия, като сега нямаме такива в Полша и Германия, разясни той.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов добави, че досега не е провеждано образование от българска страна на украински военнослужещи заради липса на поръчка от страна на Киев. Обучението е основано на предходното решение на Народното събрание. В него се показва присъединяване в задачата на до 50 военнослужещи, основани в Полша и Германия. България заявява и готовността си за образование на военни медици у нас.

Министърът на защитата се обърна към всички военнослужещи зад граница, като им пожела спокойни празници, благополучие, здраве и сполучливо завръщане при фамилиите и приятелите.

Към сегашния миг повече от 100 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България вземат участие в задачи и интервенции зад граница.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР