Обсъжда се присъединяването на България към операцията за защита на

...
Обсъжда се присъединяването на България към операцията за защита на
Коментари Харесай

Имаме готовност. България може да се включи в операцията срещу нападенията в Червено море и Аденския залив

Обсъжда се присъединението на България към интервенцията за отбрана на корабоплаването в Червено море и Аденския залив в Арабско море , заяви министърът на защитата Тодор Тагарев пред пред публицисти в Карлово.

Новината идва, след преди няколко дни Съединени американски щати оповестиха, че стартира интернационална интервенция поради зачестилите набези против кораби. Министърът на защитата Лойд Остин посети Бахрейн - дребната островна страна в Персийския залив е база на Пети американски флот, който дава отговор за Близкия изток.

От нападенията пострадаха и плавателни съдове, свързани с България. На 19 ноември товарният транспортен съд Galaxy Leader ( „ Галакси лийдър “) с българи на бордахути (хуси) в Червено море. На 14 декември плаващият под малтийски байрак транспортен съд, който е българска благосъстоятелност – „ Руен “ , пък беше след случай в Арабско море край крайбрежията на остров Сокотра в Йемен . Предполага се, че офанзивата е дело на сомалийски пирати.

" България е една от най-пострадалите страни от протичащото се в този район. Въпреки че не сме морска мощ, ние имаме директен интерес и ще търсим метод да допринесем към тази интервенция ", разяснява Тагарев, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му това е огромен проблем като цяло за корабоплаването, по тази причина доста страни са присъединили в интервенцията, която е " срещу тези терористични дейности ".

" Имаме подготвеност за присъединяване ", добави министърът.

Той означи, че се държи непрекъсната връзка за положението на нашите сънародници на " Галакси лийдър " и " Руен " и то е положително. По-рано един от моряците на " Руен " беше поради влошено положение. Така на борда останаха 7 българи.

Министерството на външните работи заяви на 21 декември, че работи взаимно с сътрудници и страни, които имат техни жители на борда на двата кораба, за освобождението на плавателните съдове и екипажите им.

В интернационалната интервенцията се включиха 10 страни - Съединени американски щати, Англия, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн. Някои от страните ще патрулират взаимно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще оказват помощ с разследваща информация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР