Обсъдихме сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Това заяви президентът

...
Обсъдихме сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Това заяви президентът
Коментари Харесай

Зеленски и Денков обсъдиха сътрудничеството в енергетиката и отбраната

Обсъдихме съдействието в енергетиката и отбранителното произвеждане. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с премиера на България Николай Денков, който е на посещаване в Киев, заяви Българска телеграфна агенция.

Руската експанзия трансформира този район в един от най-горещите, съобщи Зеленски. Благодарение на нашите съдружници съумяваме малко по малко да възвръщаме сигурността в Черно море, сподели още той.

Зеленски уточни, че Украйна цени всяка помощ, която получава. Украинският президент разяснява още, че е разисквано двете страни да засилват „ разширението на логистиката и инфраструктурата в района “.

Такова съдействие ще направи нашите нации по-силни, сподели още Зеленски. България доста ни оказва помощ за възобновяване на правдата след дейностите на съветските нарушители, уточни още Зеленски. Много ценим поддръжката на България, сподели още президентът на Украйна.

По-рано министър-председателят Николай Денков и министър председателят на Украйна Денис Шмигал уважиха паметта на бранителите на Украйна, починали във войната, оповестиха от Министерския съвет на фейсбук страницата си. Премиерът Денков сложи венец на Стената на паметта.

Стотици хиляди са починалите военни и цивилни украинци от 24 февруари 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна, до 25 февруари 2024 година, се показва в обявата.

По време на възпоменателната гала прозвуча сигнал за въздушна паника. Въпреки това отдаването на респект продължи без спиране, се добавя в известието.

По-рано през днешния ден в Киев министър председателят Николай Денков посети разрушенията в Соломянския регион, породени от съветския обстрел по време на новогодишните празници. На 2 януари балистична ракета е поразила осеметажна жилищна постройка, като са нанесени вреди по домовете на 321 фамилии. В офанзивата са починали мъж и жена. Седем жилището са изцяло унищожени. Вследствие на масираната офанзива по украинската столица с ракети и дронове са зародили пожари и опустошения в девет региона, показаха от Министерския съвет.

Министър-председателят дойде в украинската столица тази заран, с цел да подчертае, че държавното управление ни стои твърдо на страната на справедливостта и ще продължи да отстоява независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. България е част от напъните на Европейския съюз, НАТО и интернационалната демократична общественост в поддръжка на Украйна.

България поддържа независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на интернационално приетите ѝ граници, подсети акад. Денков преди заминаването си. Страната ни поддържа и украинската формула за обективен, изчерпателен и дълготраен мир, учреден на правилата на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право, както и всички старания за международна среща на върха за мира с допустимо най-широка интернационална поддръжка.

В Киев министър председателят е съпроводен от министрите на правораздаването Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев, на околната среда и водите – Юлиян Попов, заместник-министрите на външните работи и защитата – Тихомир Стойчев и Станимир Георгиев, както и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР