Обсадата на Политехническия университет в Хонконг от неделя до сега

...
Обсадата на Политехническия университет в Хонконг от неделя до сега
Коментари Харесай

Обсадата на университета в Хонконг продължава, 100 души са блокирани

Обсадата на Политехническия университет в Хонконг от неделя до в този момент продължава. Над 100 души, блокирани са блокирани в кампуса на университета в хонконгския квартал Коулун и отхвърлят да го изоставен, оповестява Асошиейтед прес.



600 души към този момент са излезли от университетските здания. 200 от тях не са били навършили 18 години. Останалите 400 са задържани.

Главната администраторка на Хонконг прикани протестиращите, блокирани в кампуса на университета да се предадат в случай че желаят спокойно решение, съобщи Франс прес.



" Тази цел може да бъде реализирана единствено с цялостното съдействие на протестиращите и изключително, несъмнено, на бунтуващите се, които би трябвало да прекратят насилието, да сложат оръжие и да излязат спокойно, следвайки инструкциите на полицията ", съобщи Кари Лам на първата конференция от началото на обсадата на Политехническия университет в неделя.

Непълнолетните няма да бъдат задържани незабавно, само че може по-късно да им бъдат повдигнати обвинявания, посочи основната администраторка.

По предложение на Лам китайското държавно управление назначи през днешния ден нов шеф на полицията на специфичния административен район, съобщи ТАСС. Крис Тан встъпи в служба през днешния ден, заменяйки на поста Лу Вейцун.

В изявление за в. " Саут Чайна морнинг пост " Тан съобщи, че силите на реда не могат да сложат завършек на митингите без дейната поддръжка на популацията и прикани всички да осъдят митингите. Мълчанието и търпимостта " единствено подбуждат радикалите да не престават да основават безпорядък ", акцентира той.



Тан добави, че полицията в Хонконг не употребява неоправдана мощ. Много нейни чиновници се подлагат на жестоки набези и употребяват служебното си оръжие за самоотбрана, а не с цел да разпръсват протестиращите, акцентира новият шеф на полицията.

Съединени американски щати изрази съществено обезпокоени за задълбочаващите се политически безредици и принуждение в Хонконг, съобщи на конференция през днешния ден държавният секретар Майк Помпейо, представен от Ройтерс и Франс прес.

Помпейо прикани градските управляващи да подхващат ясни ограничения, с които да отговорят на терзанията на обществото. Проблемите с вълненията и насилието не могат да бъдат решени единствено с напъните на силите на реда, добави той.

Държавният секретар акцентира също, че Китайската комунистическа партия би трябвало да съблюдава обещанията си към жителите на Хонконг, отнасящи се до техните права и свободи.

Управляващите в Пекин са безапелационни, че няма да сдадат властта. Китайският парламент е единствената институция, която може да взема тълкувателни решения по хонконгската конституция, съобщи представител на парламентарната комисия по юридически въпроси на Общокитайското заседание на народните представители, представен от Франс прес.



" Решението на Висшия съд на Хонконг отслабва съществено ръководството на основния админ и на държавното управление на Специалния административен район ", съгласно представителя Цзан Тевей, представен от държавни медии. Вчера Висшият съд анулира възбраната за носене на маски по време на митингите, наложена предишния месец от хонконгските управляващи, обявявайки я за противоречаща на конституцията на града.

В отговор Цзан съобщи, че единствено Общокитайското заседание на народните представители може да взема решения дали наредбите на хонконгските управляващи опонират на главния закон или не. " Никоя друга институция няма правото да дава оценки или да взема решения ", акцентира той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР