Образователното издание Моята България разказва истинската история на страната. Това

...
Образователното издание Моята България разказва истинската история на страната. Това
Коментари Харесай

Образователното издание „Моята България” разказва истинската история на страната

Образователното издание „ Моята България ” споделя същинската история на страната. Това сподели ръководителят на фондация „ Българска памет ” доктор Милен Врабевски, който е един от основателите за основаването на изданието, което през днешния ден показа пред публицисти, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ През годините видяхме, че липсва учебник, който независимо и задоволително толерантно, и интелигентно да показва българската история такава каквато е, и да играе ролята, от едната страна на обединител на нацията, а от другата страна съдържащ тази истина, с цел да могат нашите младежи да порастват, вярващи в себе си. Историята не ни прави велики, тя ни прави реалисти. Учим се от грешките на предците си, само че се гордеем и с огромните им достижения. По този метод израстваме с концепцията, че сме част от една велика история и това ни дава мотив да се гордеем, което пък е в основата един субект да бъде сполучлив. Това е формулата за триумфа на едно общество. Ако младежите обичат родината си и са подготвени да оставят силата си в нея, а не да търсят избавление в чужбина имаме нова форма за напредък на обществото ”, съобщи доктор Врабевски.

Той добави още, че изданието е плод на двугодишен труд и то е уместно както за деца от 4-7 клас, по този начин и за техните родители, баби и дядовци. В него наред с главните моменти от историята на България са включени и по-малко известни събития и персони, които въпреки и да не са били водачи, са спомогнали за величието на страната ни. Д-р Врабевски разкри, че „ Моята България ” може би ще разгневи казионните историци, само че това е истината и е извънредно време тя към този момент да се знае от хората.

„ Нашата цел не е да сътворяваме дискомфорт. Нашата цел е децата ни да порастват с ясното разбиране, че без значение от всички взаимни отстъпки, правени през годините с истинността на историята, която са учили истината рано или късно изплува. И имаме вяра, че това е изплуването й сега, тъй като би трябвало да скъсаме с тоталитаризма, т.е. не може да живеем в неистина и боязън. Един подобен учебник ти дава свободата, а тя връща вярата в хората и ги трансформира в свободни ”, акцентира учредителят на фондацията.

Д-р Врабевски разкри, че ще раздаде 10 000 издания, а на пазара ще бъдат пуснати 2000 копия, набраните средства от които ще отидат за издаването на идващия стадий от учебника, който ще бъде доста по-подробен и ще обгръща децата на възраст от 13-18 година Изданието „ Моята България ” ще бъде налично и в интернет на страницата moyata.bg, от където ще може да се чете или да бъде изтеглено изцяло гратис. По този метод до него ще имат достъп и учителите от българските учебни заведения в чужбина.

Проф. Пламен Павлов, който е един от създателите на просветителното издание сподели, че се е получил един съразмерен роман за българската история, който е освободен от крайности и пристрастия, и оптимално е олекотен от страна на тежката фактология.

„ Не беше по никакъв начин елементарно да представим цялата история на България от дълбока античност до през днешния ден на 107 страници. Добре е илюстриран. В него има тематики за млади и не за толкоз млади – Волжка България, българите-мюсюлмани, българските общности в чужбина, мястото на дамата в историята, такива тематики, които на други места са пренебрегнати. Разглеждаме и комунистическия режим и посткомунистическия интервал ”, сподели проф. Павлов.

Директорът на издателска група „ Просвета ” Никола Кицевски, съобщи, че е необходим нов прочит на историята и точно с това издание се прави подобен.

„ От просветителна позиция това издание е извънредно значимо, тъй като на процедура цялата история не се учи в един клас и едновременно, т.е. децата мъчно биха свързали всички събития, които се учат в продължение на 3-4 години. Докато тук всичко е разказано от начало до край. Разказано е оптимално малко и оптимално елементарно за разбиране. Не гледаме на тази брошура като на някакъв пазарен артикул, а се стараем тя да стигне до колкото се може повече деца ”, изясни Кицевски.

Той добави, че всеки преподавател по история ще получи „ Моята България ”.

Сред останалите създатели на просветителното издание са проф. Лизбет Любенова от Института за исторически проучвания при Българска академия на науките, доцент доктор Веселина Вачкова, историк и учител в НХА и НГДЕК и проф. Пламен Митев от СУ „ Св. Климент Охридски “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР