Образователният министър Красимир Вълчев не е съгласен училищата да затворят

...
Образователният министър Красимир Вълчев не е съгласен училищата да затворят
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Не сме съгласни за преминаване към изцяло дистанционно обучение

Образователният министър Красимир Вълчев не е склонен учебните заведения да затворят до края на годината и да се премине напълно към онлайн образование. Тази сряда учители от цялата страна предизвестиха, че са подготвени да изоставен работа, в случай че това не се случи.

За терзанията на преподавателите излиза наяве от проучване на профсъюз " Подкрепа ". Според данните 79,4% от учителите и шефовете у нас считат, че цялата просветителна система би трябвало да премине краткотрайно в електронно образование от разстояние, заяви bTV.

Подобен е резултатът и за родителите, само че с противоположното предпочитание - над 70% от тях са за това децата им да бъдат обучавани присъствено.

Отговорът на министъра е, че онлайн образованието да се редува с присъствено и да не продължава повече от 10 образователни дни.

В момента 45% от учениците в страната се образоват отдалечено. Според изследванията обаче, то не е задоволително дейно, тъй като на втората седмица ангажираността на децата към уроците спада.

" Не сме съгласни. Мисля, че това ще бъде проблем за просветителното развиване за огромна група възпитаници в електронна среда до края на годината и изрично не обмисляме подобен вид. При всеки има боязън, има нерешителност, някъде има и неуравновесеност... Не можем да оставим децата за 5-6 или 8 месеца у дома, това ще има пагубно влияние по повод с тяхната ангажираност, социализацията, физическата и психическата интензивност. Проблемът при учителите е, че те са в среда с доста хора ", съобщи министър Красимир Вълчев.

Следващата седмица ще се вземе решение дали маските в час да станат наложителни.

За присъственото образование се разгласи и някогашният учебен министър проф. Сергей Игнатов. " Колкото и положителни учени да сме, с отдалеченото образование се трансформираме в гидове в музей - демонстрираме картинки. В момента липсва това да проникнем в сърцето на студентите, губи се човешкият контакт ", сподели той пред БНР, който сега е ректор на Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс и учител в Нов български университет.

Според него е редно най-малките възпитаници да останат в клас, само че да се вкара повсеместен локдаун за две седмици, с цел да се ограничи разпространяването на вируса, " без значение от мрънкането и заканите ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР