Образователните системи по света са добре изпипани и рафинирани, за

...
Образователните системи по света са добре изпипани и рафинирани, за
Коментари Харесай

8 неща, които можем да научим от успешните образователни системи по света

Образователните системи по света са добре изпипани и рафинирани, с цел да създават високи университетски резултати и да култивират личностния напредък на децата. Където и да ходите на учебно заведение, вашата просветителна система е повлияна най-вече от културата и методът на мислене на хората в съответната страна. Да, никоя система не е съвършена. Някои обаче съумяват да изпъкнат над останалите, написа LifeHack.

Кои са те?

Япония

Развиване на характера е по-важно от знанието

Всеки, който е посещавал Япония, ще забележи, че японците са учтиви – с безупречни обноски. Това е по този начин, защото локалната просвета подчертава съществено върху развиването на характера на детето, преди то да навлезе в обичайна просветителна система, цялостна с официални изпити и проби.

През първите няколко години в учебното заведение, детето развива умения като почитание, съчувствие и благотворителност. Научава каква е разликата сред вярно и неправилно, какво е правдивост, самоконтрол и увереност. По този метод то съумява да усвои едно възприятие за баланс, което ще му помогне да успее отсега нататък – както в учебно заведение, по този начин и в живота по-късно.

Японските възпитаници сами чистят учебното заведение си

Доста учебни заведения наемат чистачи, които да правят тази работа. В Япония обаче класните стаи, коридорите, лафките и даже тоалетните се чистят от самите възпитаници.

Те се разделят на групи и се занимават с това всекидневно. По този метод детето хем се научава по какъв начин да чисти и какъв брой значима е тази рутина, хем привиква с екипната работа и знае, че би трябвало да почита труда на другите.

Финландия

По-малко е повече

Образователната система на Финландия също е много сполучлива. Отчасти това се дължи на концепцията, че „ по-малко е повече “. Учителите в страната прекарват към 600 часа на година в преподаване (т.е. към два пъти по-малко, в сравнение с тези в Съединени американски щати например). Предимството на прекарването на по-малко време пред дъската е явно – учителите имат опция да влагат останалото си време в професионалното си развиване. А това от своя страна довежда до по-качествени уроци.

Децата прекарват повече време на открито

Финландия и другите скандинавски страни, в това число Норвегия и Швеция, подтикват излизането измежду природата. Вследствие на това локалните деца прекарват огромно количество време на открито в игра. Това се преглежда като значим съставен елемент от просветителната система.

Дори и в най-мразовитите зими учебните заведения провеждат просветителни пътешествия в горите или планините. Освен че окуражава подрастващите да са дейни, времето, прекарано измежду природата прави хората по-щастливи и оказва голям брой позитивни резултати върху мозъка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР