Образът на Левски. На кой портрет от многобройните, на които

...
Образът на Левски. На кой портрет от многобройните, на които
Коментари Харесай

Кой е най-правдоподобният портрет на Васил Левски?

Образът на Левски. На кой портрет от многочислените, на които е рисуван през годините Апостола, чертите му са най-правдоподобни, най-близки до тези на действителната историческа персона? Може ли да се каже? Оказва се, че може.

Ликът на Апостола на свободата е рисуван доста. Едни художници избират в картините им да изпъкне героизмът, други онагледяват светостта на Васил Левски, трети извънмерната му мощ.

Има обаче един портрет, където Апостола е подобен, какъвто е бил в реалност.

На тази картина Левски е действителният Левски, т.е. изображението подхожда най-вече на историческата персона по свидетелства на негови роднини.

Платното е рисувано през трийсетте години на двайсети век от Георги Черкезов, споделя Жанина Загорска, пра-правнучката на Яна, родната сестра на Левски, и напомня думите на прабаба си Гина, откакто видяла портрета.
Жанина Загорска - родственица на Левски: Баба Гина е споделила - да, подобен беше вуйчо, прекрасен като момиче. В смисъл - те са имали визия, че хубостта, хубостта обезателно е от женски жанр, по тази причина е споделила по този начин, не че е бил мекушав.
Жанина Загорска продължава описа: Дядо й Бочо се свързва с художника Георги Черкезов.

Жанина Загорска - родственица на Левски: Откупува портрета и прави клишета, едно по-малко, едно по-голямо и стартира да го популяризира. Не е имало кътче в България, където да не е бил. Той самият споделя, че неговата обиколка се равнява на обиколката на екватора, като Левски. Той е заслужен роднина на Левски.
И през днешния ден ние, българите, следва да бъдем не по-малко почтени наследници на концепциите на Апостола на свободата, споделя още родственицата на Левски.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР