"Образът на България в Европа никога не е бил особено

...
"Образът на България в Европа никога не е бил особено
Коментари Харесай

Иво Христов: Няма нито идейна почва, нито емоционални настроения за разкол между президента и социалистите

"Образът на България в Европа в никакъв случай не е бил изключително добър. Той е в амплитудата от неглижиране до безсрамен прочит, че ние сме страна в крайнината на Европа, която има един доста чудноват водач, именуван "атипичен " от европейците, играещ ролята на медиатор с Ердоган заради околните си връзки с него и с това е потребен. Но никой не се интересуваше от проблемите на българската народна власт. Благодарение на резолюцията на Европейския парламент, те бяха изброени точка по точка - в това число и ролята на самия министър-председател, който до неотдавна практикуваше политиката на прегръдките и целувките с европейските водачи.

На това се постави край. Ковид-19 също постави край, той му лиши главния дипломатически коз. Така или другояче, Европа има здравомислещ прочит на събитията в България и всяко последващо нарушаване, всяка стъпка към репресиране в България, всяко стягане на гайките, всеки напън върху медиите работи на българския режим по този начин, както тези примки, които практикуват колумбийските наркотрафиканти – те връзват ръцете и гърлото и всяко придвижване стяга примката на гърлото. Ние сами ще даваме причини за това, което написа в резолюцията, в случай че не си вземем поука от нея и не поемем курс към радикална смяна и нормализация ", това разяснява в предаването "Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

"Не мисля, че тематиката за напрежение сред президента Радев и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е действителна. Медии и заинтригувани коментатори съумяха да трансфорат в тематика едно изявление на госпожа Нинова. Тя дължи престижа си като политик на това, че е пореден опозиционер. С тази поръчка получи доверието на своите съпартийци, в моя персонален случай това е и повода да я поддържам. Не мисля, че тя би позволила ерес сред Българска социалистическа партия и президента ", разяснява Христов, който заемаше поста шеф на кабинета на президента Радев до април 2019 година

По думите му, за подобен ерес няма нито идейна почва, нито прочувствени настроения.

"Пътувал съм с президента Румен Радев из цялата страна, на всички места той е посрещан задушевно - нещо, което малките екрани крият. Ние виждаме едни 10 секунди, само че в никакъв случай не виждаме множеството, което посреща президента из страната. Не виждам какъв е ползата на госпожа Нинова - в случай че тя допусне подобен ерес, това значи да удостовери тезата на вътрешнопартийната съпротива, че е влезнала в сговор с ГЕРБ, Движение за права и свободи или някоя друга от евентуалните партии-партньорки в идващ парламент. Това нито е стилът на госпожа Нинова, нито има логичност в такова деяние ", безапелационен бе Христов.

Евродепутатът дефинира президента Радев като "опозиционер на настоящия режим ":

"Той е на страната на народа и не го крие през цялото време. Той слезе измежду протестиращите. Неговата конституционна роля е да бъде със своя народ, да пази кардинални позиции. Той е справедлив съдружник с всички хора, които се борят с беззаконието и мафиотизираната страна. Когато човек е зад закона и конституцията, няма по какъв начин да не влезе в спор със сегашната власт, която ги погазва. Би било несъответстващо държание от страна на Българска социалистическа партия да се лиши от най-популярния политик в страната, който сама е издигнала и с който е на едно и също мнение. Няма никаква логичност. От тази тематика интерес имат външни фактори, които търсят да разбият този фронт на смяната, който не се лимитира с президента и Българска социалистическа партия, а с ред други партии. През всички тези години и президентът, и Българска социалистическа партия бяха поредна съпротива на този дегенериращ режим, чиято оценка четем в резолюцията на Екологичен потенциал. Сега към този фронт се причислиха стотици хиляди жители, на митингите видяхме даже някогашни съдружни сътрудници на Борисов. В България назряват условия за същинска демократична смяна, която този път потегля изпод, а не както тази на 10 ноември, която бе наложена от горната страна. "

Според евродепутата, в случай че парламентарните избори са през месец март, то техните резултати и самият развой би трябвало да бъдат следени доста изкъсо, защото ръководещите владеят изкуството да фалшифицират избори.

"Надявам се те да бъдат извоювани от Българска социалистическа партия, само че с необятен фронт от опозиционни сили, които да реализират консенсус за това по какъв начин да си върнем страната, която в този момент е узурпирана. Здравият разсъдък изисква леви и десни да си подадат ръка в името на спасяването на българската народна власт. Всякакви други разлики могат да бъдат контрактувани по-късно в границите на управническата стратегия. Но в случай че нямаме право да избираме, просто изпадаме от европейския коловоз, дерайлираме ", добави той.
Коментирайки напрежението сред Франция и Турция, Христов означи, че съгласно френското схващане арогантността и светотатството също са част от свободата на словото.
"Разбира се, това не е добър жанр и не е почтително към непознатите усеща, аз не бих подкрепил подобен метод, който е самоцелно провокативен. Но, както споделя Сирано дьо Бержерак: "Свободата е на върха на шпагата. " Това е френското схващане. Виждате, че след случаите те отговорят с нов тип провокация на национално равнище, казвайки: "Ние ще продължим да отстояваме нашите права ".

Евродепутатът счита, че под забележимия скандал (размяната на остри реплики сред Ердоган и Макрон и карикатурите в "Шарли Ебдо ") стоят стопански ползи, свързани с подялбата на Средиземноморието (двустранното съглашение с Либия за делба на шелфа в Средиземно море, залежите на газ в Източното Средиземноморие, заетата от Франция позиция в поддръжка на гръцката и кипърската страна и полученият в подмяна преференциален контракт за акупуване за френски "Рафал "-и от Гърция). Според него апелът за протест на френските артикули няма да удари съдбовно Франция, защото Арабският свят не е главният пазар на вино, сирена и впрочем.

"Ердоган има упоритости да върне Турция като районна суперсила на картата на Европа и Близкия Изток. Вдъхновен е от османското минало. Както виждате, претенциите му са във всички направления, в това число и в Северна Африка; той е доста деен в Либия. Не мисля, че ще успее, само че това зависи от бързината, с която Европа ще се опомни какво я грози, в случай че го допусне ", счита Иво Христов.

Евродепутатът разяснява и тематиката за пандемията от ковид: "В първите дни се появиха национални егоизми, стартира спор за дезинфектанти, задържаха се колета с маски и други консумативи, и Европа осъзна, че е нужен общ отговор на национални закани. Но построяването на такава система изисква време, а ние към момента гасим пожара на вилнеещата пандемия. "

Според Иво Христов нито Европа, нито светът са съумели да извлекат нужните заключения.

"Продължаваме да действаме по старите указания - да изолираме контактите и впрочем, а дневно имаме по няколко хиляди заразени; в някои страни - по няколко десетки хиляди. Подходът с изолацията мъчно може да сработи. Все повече и повече се ориентираме към построяването на "стаден имунитет " - разбиране, което плаши и звучи зле, само че колкото и да е нелицеприятно, то наподобява единственото разумно при този ритъм на разпространяване на болестта. Вече играхме сюжета с цялостното затваряне напролет и той съумя да забави темпа на разпространяване, без да предотврати втората вълна. В това се убеди целият свят. Най-тревожното е, че, както при една война, се основава стопанска система на войната, която има интерес от нейното продължение, по този начин и при пандемията се появяват стопански ползи, които ще търсят тя да трае във времето. Да речем, производителите на маски, дезинфектанти, ваксини, политиците, които търсят да се закрепят на власт - всички те имат интерес от това пандемията да трае. Това е концепцията, в случай че някой не е схванал. “

Евродепутатът е на мнение, че не може да стопират цели системи - като образованието или правораздаването - заради пандемията.

"Тя няма да изчезне. Няма по какъв начин да се скрием от вируса. Той е прекомерно съобразителен, светът е прекомерно проницаем. Ние би трябвало да свикнем да живеем с него, спазвайки някакви правила. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР