Обръщането на големите икономики срещу глобализацията им коства висока цена.Вълна

...
Обръщането на големите икономики срещу глобализацията им коства висока цена.Вълна
Коментари Харесай

Кои са страните с най-висок търговски риск

Обръщането на огромните стопански системи против глобализацията им коства висока цена.

Вълна от разтърсвания разклаща международната комерсиална система. Напускането на Англия от Европейския съюз става комплициран, безреден метод, до момента в който комерсиалната война на Съединени американски щати с Китай изправи вложителите на ръба. Цената на тези опасности е забележителна, съгласно разбор на данните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, изработен от Bloomberg Economics. Около 2,3% от международния Брутният вътрешен продукт е обвързван с търговски потоци, които са изложени на риск от по-голям протекционизъм, което се равнява на съвсем 2 трилиона $ продукция, съгласно разбора. По-високи мита биха трансформирали тази активност.

В свят, в който веригите за доставки пресичат националните граници, малко страни са в сигурност от международната комерсиална война. При изработкана на сматрфон, изнасян от Китай за Съединени американски щати, се употребяват елементи от Източна Азия и даже от самата Америка. Това изяснява за какво вложителите следят деликатно комерсиалните договаряния сред администрациите на президента Доналд Тръмп и китайския му сътрудник Си Дзинпин. Надвиснала е и заплаха Тръмп да удри вноса на задгранични коли с мита. Сред огромните стопански системи Англия, Китай и Германия са изправени пред най-големите опасности.

Преговорите за Brexit висят на косъм. Резултатът от овакантяване на страната без договорка би бил сериозен удар за комерсиалните връзки на Англия с Европа, съгласно Bloomberg Economics. Възможен е по-малко разрушителен Brexit в случай че Англия остане в единния пазар.

Неминуемо ще има интервал на неустановеност до момента в който договарянията бъдат финализирани. Общо към 0,9% от международния Брутният вътрешен продукт е изложен на комерсиалния риск поради Brexit. Не е изненадващо: Англия е най-уязвимата огромна стопанска система, като 10% от брутния ѝ вътрешен артикул са изложени на риск. Ирландия не изостава по-далеч с 9,7%. За еврозоната като цяло на риска са изложени 2,7% от Брутният вътрешен продукт.

Тръмп споделя, че желае договорка. Същото прави и Си. Предстоящите седмици биха могли да бъдат основни, с напредване напред по въпроси като интелектуалната благосъстоятелност и използването на по-строг надзор. Дори в случай че се реализира съглашение, съществуващите мита могат да останат в действие. Общо 1% от международния Брутният вътрешен продукт е изложен на комерсиалния риск от спора сред Съединени американски щати и Китай. Спорът за Китай идва в миг, когато страната към този момент се сблъсква с най-бавния си напредък от 1990 година насам. Около 3,9% от Брутният вътрешен продукт на Китай разчита на търговията със Съединени американски щати. Америка зависи по-малко от износа си. Все отново 1.3% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати е изложен на риск.

Тръмп обмисля рекомендации от Министерството на търговията по отношение на авто мита. Проучва се дали задграничните коли съставляват опасност за националната сигурност. Въпреки че констатациите на отдела не са известни, автомобилната промишленост се приготвя за по-високи мита. Около 0,4% от международния Брутният вътрешен продукт е обвързван с продажбите на коли в Съединени американски щати. Около 4% от продукцията на Мексико зависи от износа на коли и елементи за Съединени американски щати, следвани от Южна Корея (1,9%), Унгария (1,7%) и Канада (1,6%).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР