„Обръщам се към всички отговорни държавни и общински институции с

...
„Обръщам се към всички отговорни държавни и общински институции с
Коментари Харесай

Любомир Бонев: Бързи и ефективни действия за овладяване на водната криза в Перник

„ Обръщам се към всички виновни държавни и общински институции с апел за взаимни бързи и ефикасни дейности за преодоляване на водната рецесия в град Перник, засягаща 100 хиляди български жители, поданици на град Перник и на общината ". Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Любомир Бонев от трибуната на Народното събрание. По думите му през последните две години Министерство на регионалното развитие е уведомило за редица проблеми, открити в работата на ВиК оператора в Перник, в това число неефективност, несъблюдение на вложенията в техническата инфраструктура, утвърдени от бизнес проекта, липса на съответни условия в договорите с Асоциацията по ВиК, несъблюдение на законовите отговорности на Асоциацията по ВиК и проблеми при използване на наредбите на Закона за водите. Депутатът разяснява още, че сдружението е отчело загуби от 80 % по преносната мрежа, при заложени 68. Той акцентира, че няма показан проект за реализиране на надзор от страна на ВиК по повод потребление на водата по предопределение на битовите клиенти. За последните 2 години няма мониторинг на ВиК по отношение на качеството на подаването на питейна вода за битови потребности. Не се знае броят на клиентите, което по думите му приказва за погрешно инкасиране.

„ Управленските неточности са явни. Очевидна е неналичието на надзор върху разходването на водните размери на язовир „ Студена ".Очевидна е неналичието на надзор върху големите загуби на питейна вода във водоснабдителната мрежа на град Перник ", безапелационен е Бонев.

Манол Генов: Водната рецесия в Перник е образец за всички парадокси на това ръководство

„ Водната рецесия в Перник е образец за всички парадокси на това ръководство. Там имаше цялостен отвод на институциите - първо, да управляват бранша си, а по-късно - да разрешат казуса. Премиерът Борисов направи опит да потуши случая, като взе оставките на шефа на ВиК и на регионалния шеф. Но казусът остана ". Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Манол Генов. Той изясни, че и до момента няма отговор за какво страната не се е намесила, с цел да реши казуса: " Продължаваме да чакаме, с цел да забележим кой ще понесе отговорността за стореното. Как никой не е чул, видял и схванал, че се отбиват в пъти повече води от допустимите по закон? ". Той напомни думите на министъра на околната среда и водите по същото време, че язовир „ Студена " е в норма. „ Тя подсигурява, че до края на тази година размерът на водоподаване в язовир „ Студена " ще бъде възобновен. Но не стана по този начин. Потърпевшите са перничани ", приключи Манол Генов.

Иван Иванов: И Шумен е в заплаха от водна рецесия

„ Причината за проблемите във водния бранш е неналичието на съответни ограничения от ръководещите през последните 10 години. За страдание, рецесията с водата в Перник не е индивидуален случай. Нееднократно съм алармирал за водния проблем и в област Шумен. Поредица от министри обясняваха по какъв начин се грижат за казуса с водата в Шумен. На финала обстановката е следната - язовирът е на към 50% и градът е в заплаха от водна рецесия ". Това сподели националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Иван Иванов. Той предизвести, че в случай че няма поройни дъждове, язовирът в Шумен до пролетта ще бъде пресъхнал. Иванов осведоми и за други проблеми с водата в града и района. „ Има решение на съда, който споделя, че тази вода е негодна за пиянство. Освен, че нищо не се подхваща, с цел да се усъвършенства качеството на мрежите и водата, водата в Шумен стана най-скъпата в България ", приключи Иван Иванов.

Атанас Костадинов: Нужни са незабавни ограничения във водния бранш

„ Европейската комисия изиска от нас промяна на водния бранш, която не осъществихме. От 1 милиард кубични метра воден отток в страната, ВиК браншът работи с 13%. Този въпрос е неотложен и би трябвало да се реши допустимо най-скоро от ръководещите ". Това съобщи националният представител от левицата Атанас Костадинов. „ Ние не направихме промяна на целия воден бранш. Дори да се влагат 100 милиона във водния бранш на Перник, отново няма да се реши казусът, тъй като не управляваме водите си. Тази обстановка би трябвало да се реши незабавно ", приключи Атанас Костадинов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР