Оборотът на предприятията, развиващи дейност в автомобилостроенето, е около 985

...
Оборотът на предприятията, развиващи дейност в автомобилостроенето, е около 985
Коментари Харесай

Автомобилният сектор в България има близо 1 млрд. евро оборот

Оборотът на предприятията, разрастващи активност в автомобилостроенето, е към 985 млн.евро, осъществен от към 170 компании през 2017 година, демонстрират данни на Министерство на стопанската система.

През последните години автомобилния бранш в България регистрира забележителен напредък и е обект на засилен интерес от страна на вложители и снабдители на съставни елементи за коли, написа " Монитор ".

Производството на коли и елементи за тях заема 3.5% от цената на индустриалното произвеждане в страната, като през 2016 година в икономическа активност произвеждане на коли е създадена продукция на стойност 995.9 млн.евро. Делът на сектора в брутната добавена стойност е близо 4% и също по този начин нараства през последните 10 години повече от 4 пъти. Секторът взе участие с към 3% в износа на промишлени артикули на България.

Водещи страни в износа на автомобилни елементи са Германия, Турция, Румъния, Франция и Русия.

В взаимозависимост от другите източници заетостта в автомобилния бранш е близо 40 хиляди души, което е 4.6% от заетите в преработващата индустрия. С по-висока централизация на компании от бранша се характеризират териториите в региона към София, Перник, Враца, Мездра, както и региона към Пловдив.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР