Обновено е COVID отделението, което се намира в сградата на

...
Обновено е COVID отделението, което се намира в сградата на
Коментари Харесай

Обновиха по проект отделение на общинската Специализирана болница за активно лечение пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора

Обновено е Коронавирус отделението, което се намира в постройката на общинската Специализирана болница за интензивно лекуване в Стара Загора.

Дейностите по ремонта въз основата са с безплатно финансиране по Оперативна програма „ Региони в напредък ” 2014-2020 година, предпочитана ос 9 „ Подкрепа за здравната система за справяне с рецесии ”. Легловата база за пациенти на актуализирания здравен корпус е 17 броя. Обновен е напълно образа на пространствата, като са избавени и европейските условия при санитарните възли, сменени са още електрическите и ВиК съоръжения.  Реновирани са и пространствата за екипа на здравното сдружение.  Близо 240 хиляди лв. са вложените средства при ремонта.

След водосвет и молитва за здраве, алегорично прерязаха лентата на отделението отрасловият зам.-кмет на общината Надежда Чакърова и шефът на лечебното заведение доктор Камелия Харачерова.

„ Огромна е насладата ми, че през днешния ден имаме опция да сме дружно и имаме удовлетворението да забележим резултатите от труда на екипа на болничното заведение. От първо лице мога да кажа, че контрастът е голям – това, което бе като конюнктура тук и това, което виждаме през днешния ден – приказва, че лечебното заведение се развива и надгражда. Когато имаме потребност да сме тук като пациенти би трябвало да имаме положителни битови условия, с изключение на отличните здравни експерти. Днес виждам всичко, което е належащо – тук. Поздравявам ви сърдечно, бъдете здрави “, сподели зам.-кметът Надежда Чакърова. 

С голямо неспокойствие в гласа, ръководителят на белодробната болница се обърна към присъстващите с думите – „ през днешния ден не е просто краят на един ремонт, днешният ден за опазването на здравето в България значи „ няма невъзможни неща! “. Тя напомни, че в последните години, в градове доста по-големи от Стара Загора, са закрити белодробни лечебни заведения. „ Гордея се, че пребивавам тук, където я имаше волята тази болница да се запази. Заедно с Общината и общинските съветници си дадохме сметка, че най-трудно е да се гради, само че си заслужава. Получих морална и финансова поддръжка и към този момент имаме едно изцяло актуализирано поделение, което в последните години одобри пациентите с Ковид. Белодробната болница не просто съществува – тя се развива. Всеки, който е влизал тук преди три години, може да види и усети разликата. Това не е просто привършване на един план – през днешния ден демонстрираме една същинска болница “, добави тя и благодари на целия екип на тубдиспансера, който неразделно е отдавал време, познания и грижа за пациентите, без значение от изискванията преди.

„ За да действа добре едно лечебно заведение са нужни първокачествен, стимулиран личен състав и добра материална база, които тук са налице “, означи и доцент Емил Славов, ръководител на Постоянната комисия по опазване на здравето към Общинския съвет. Поздрав към екипа на СБАЛПФЗ – Стара Загора насочи още и общинският консултант Янко Янков, който е началник на комисията в Общински съвет, която дава отговор за общинските сдружения. „ Общинското опазване на здравето е и ще продължи да бъде приоритет. Целта ни е да запазим всички седем здравни заведения, които да оферират на старозагорци европейска болнична помощ. Д-р Харачерова сподели, че това е допустимо и аз съм ѝ признателен “, сподели Янков.  

На формалното разкриване на ремонтирания корпус участваха представители на локални и държавни институции, медицински лица и медии.

Екипът на общинското здравно звено е близо 40 души. Те обезпечават лекуването и грижите за 50 души – 32 кревати са за пациенти с пулмологични болести, а 18 са за хора с туберкулоза.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР