(Обновена)В петък, 2 април, изтича последния работен ден на сегашния

...
(Обновена)В петък, 2 април, изтича последния работен ден на сегашния
Коментари Харесай

Летище София ли е последният предизборен гвоздей на ГЕРБ

(Обновена)

В петък, 2 април, изтича последния работен ден на настоящия изпълнителен шеф на държавното сдружение „ Летище София “ ЕАД - Владимир Рапонджиев. Пред своите подчинени той е декларирал изрично, че който и да го моли – няма да остане в аеропорта нито ден повече. Освен това, преди към две седмици си потегли и Мая Андреева - член на Съвета на шефовете на сдружението, тъй като изтече тримесечното ѝ предупреждение за овакантяване.

Така управлението на „ Летище София “ ЕАД, което в продължение на близо 4 години не направи нищо както за развиването на аеропорта, по този начин и за опазване на положението, в което го одобри, дефинитивно го изостави. През този дълъг интервал, вместо да създаде капиталова стратегия, водеща до повишение качеството на услугите и увеличение на приходите, въпросното управление направи тъкмо противоположното - понижи фрапантно летищните такси, считано от 1 януари 2019 година.

" Хитроумен " ход, който го принуди да връща пари на опериращите самолетни компании

до момента в който пасажерите не спираха да се чудят дали задачата не е била точно - летището да бъде унищожено дотам, че да се стигне до концепцията за отдаването му на концесия? Въпрос, на който би било редно  способените органи да потърсят съответен отговор.

Сега управлението абдикира преди да е ясно дали концесионерът да е платил контрактуваната предварителна сума от 550 млн. лева без Данък добавена стойност и да е възложил  ръководството на оператор, за който също се знае, че има подписан прелиминарен контракт освен това единствено за 12 години.

Единственият вид - в сряда (31 март) Министерският съвет да гласоподава решение за изменение на концесионния контракт, в четвъртък концесионерът да плати  предплатената вноска като поп, а в петък операторът да поеме ръководството от към момента шефа Владимир Рапонджиев - звучи невероятно. Но не поради извънредно съкратения период, през който би трябвало да се случат нещата - три работни дни, а по друга една причина. Представителите на оператора, който стопанисва летище Мюнхен и с който концесионерът има контракт за ръководството на нашия аеропорт,

преди няколко дни са си отпътували за Германия.

Според едни – те просто са се прибрали за католическите великденски празници (28 март - 4 април),  съгласно други – са си тръгнали до изясняване на обстановката с концесията на летище София.

В администрацията на аеропорта на Терминал 1 интензивно се молят за нов шеф да не бъде назначен отново някой някогашен стюард, каквито двама към този момент са минали през поста, нито пък физкултурник с принадлежност към службите. И както властта обича да прави, новият ще е може би " вътрешен човек ", само че с обучение на историк. В хаосът на тези събития има някаква причинност - предизборно сдружението да бъде оставено на самотек. В този смисъл е и богатствата новина, която долетя до " Банкер ", че в сублимният миг председателката на съвета на шефовете Ася Иванова отлетяла през днешния ден за Дубай - дали по работа или на пазар, тя си знае? Важното е, че я чакат да се върне за изборите в неделя.

И, в случай че някой се чуди 

за какво тъкмо в този момент повдигаме тези въпроси

то е тъй като на оперативните мениджъри към този момент е било разпоредено незабавно да изготвят 9-месечен проект за развиването на летището, който обгръща интервала 1 април - 31 декември 2021 година . А това значи безусловно... в актуалният миг.  Така че кой прави програмата за развиване не е ясно, откакто главните настоящи лица са оставили кораба без кормчия.

Тогава пораждат два нови въпроса:

- Напът ли е да се разсъхне концесията?

или

- Операторът на мюнхенското летище Flughafen München GmbH не желае да взе участие в софийската бутафория?

Защото няма никаква логичност да възлагаш на провалили се нашенци да пишат 9-месечен проект за развиването на летището и да поучават съумели германци. А фактът, че сегашните шефове се " изнасят " заедно може да значи, че до петък ще има заплащане по концесията и това ще е поредния  избирателен пирон на Бойко. 

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР