Обнародвани са изменения в Наредба №6 от 20 март 2007

...
Обнародвани са изменения в Наредба №6 от 20 март 2007
Коментари Харесай

Обнародвани са изменения в наредбата за условията и реда за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода

Обнародвани са промени в Наредба №6 от 20 март 2007 година за изискванията и реда за пасищно развъждане на прасета от Източнобалканската порода и нейните кръстоски, оповестяват от Министерство на земеделието и храните.

От 2-ри април 2024 година се отстраняват рестриктивните мерки за кръвопролитие на животни от тази порода в кланици, ситуирани на територията на избрани общини в областите Бургас, Варна и Шумен. Намалява се и минималната повърхност за развъждане на едно животно и се регламентира опция за развъждане на прасета от тази порода навън в региони с двойни заграждения.
С цел опазване на генофонда на породата отвън регламентираните територии се позволява развъждането на Източнобалкански прасета след приемане на документално позволение от Българската организация по сигурност на храните и след документално координиране с Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни.

Животновъдните обекти за развъждане на прасета от Източнобалканската порода и нейните кръстоски не престават да се записват по реда от Закона за ветеринарномедицинската активност. Остават в действие наредбите при осъществяване на профилактични мероприятия против заразни и паразитни заболявания, като притежателите на прасета са длъжни да обезпечават условия и личен състав за осъществяването им. Задължително би трябвало да се съблюдават напътствията на формалния ветеринарен доктор. Въвеждат се и минимални условия за биосигурност към обектите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР