Обнадеждаващ е фактът, че в последните няколко години заедно с

...
Обнадеждаващ е фактът, че в последните няколко години заедно с
Коментари Харесай

Психология на дезинформацията

Обнадеждаващ е фактът, че в последните няколко години дружно с повишаването на другите способи за операция на публичното мнение все по-често се повдига тематиката и за тяхното различаване, като по този начин се дава късмет на мислещия човек да се ориентира най-много в политически обстановки от международно значение като сегашната, в които даже опцията за следене на събитията в действително време не би могла да даде стопроцентова гаранция за меродавност.

Нуждата от по-сериозни систематични дейности в тази посока докара до основаването на няколко фактчекинг платформи в България, а на 1 април, ден преди Международния ден на инспекция на обстоятелствата , беше показана и - нова самодейност, която сплотява представители на Европейската комисия, Световната здравна организация, UNICEF - България, медии, уеб сайтове за инспекция на обстоятелствата и неправителствени организации с задачата да противодействат на дезинформацията в България.

По думите на доцент Д-р Михаил Околийски, психиатър и специалист в офиса на Световната здравна организация в България, ролята на СЗО в обединението е да взе участие в инспекцията на оповестените данни и опровергаването на подправена информация по отношение на здравните проблеми и опасности, свързани с пандемията от COVID-19 и военната рецесия в Украйна. За Factcheck.bg той споделя и своето, част от самодейността, обвързвано с изказванието, че 25% от идващите в България украински бежанци са носители на ХИВ вируса. Научни проучвания на СЗО, съфинансираща програмата на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН UNAIDS, демонстрират, че в действителност едвам 1% от бежанците са инфектирани с ХИВ.

Той добавя, че хората зад структурите, които се занимават със основаването и разпространяването на дезинформация, изрично не са инцидентни : " Зад това стоят платени тинк-танкове. В България също съществуват такива. В тях вземат участие огромни групи специалисти, които разсъждават по какъв начин да причинят оптималната щета с техните изказвания, с цел да основат когнитивен дисонанс - конфликт у хората, които към този момент имат построен метод на мислене, който не се трансформира, даже да се промени осведомителната среда. Целта е основаване на скепсис към пътя, който България е избрала да следва. За да бъде отслабен този дисонанс, ние би трябвало да подаваме нова информация, малко по малко, и по този начин да се разхлабят към този момент съществуващите убеждения. "
Реклама
Когато приказваме за съзнателно основаните структури и методите им за операция, които са елементарно различими, в случай че човек има обикновена осведомителна хигиена, се концентрираме най-много над онази част от киберпространството, която се отнася до кликбейта (статиите с изкушаващи заглавия), троловете и подправените вести.

За страдание обаче пропагандата и дезинформацията обгръщат доста по-голяма част от осведомителния поток, който всекидневно минава пред очите ни - телевизионни и радиопредавания; страници, подправени и действителни профили в обществените мрежи; инфлуенсъри, TikTok и YouTube канали, а даже и програмен продукт, създаден за операция на към този момент съществуващо аудио-, фото- и видеосъдържание. Някои от тях са основани с единствената цел да показват манипулирана информация, само че други ловко поместват лъжи сред истините, с помощта на което си обезпечават непрекъсната и многочислена публика.
Крадецът вика " Дръжте крадеца! "
Най-големият оксиморон, на който светът стана очевидец в последния месец и половина, е признатата корекция в Наказателния кодекс на Русия, която планува до 15 години затвор за разпространяване на подправени вести, отнасящи се до съветските въоръжени сили, откакто точно съветската страна е тази, която и до момента недостоверно квалифицира войната в Украйна като " военна интервенция ", когато дейностите ѝ приказват тъкмо противоположното.

Същата тази корекция е прегледен образец за част от похватите за замяна на истината като детайл от политическата агитация. Тази техника включва потреблението на общоприети термини, използвани като обвиняване против съответната власт, като същата влага различен смисъл в тяхното значение и на собствен ред ги ползва в своя изгода, само че против обвинителите си. Така необятната публика се обърква, а истината остава затрупана от купчината еднотипни обвинявания, отправяни от власт и съпротива.
Реклама
Прилагани в всекидневието, тези похвати са на процедура безвредни, само че законът, който Кремъл сътвори, с цел да затегне към този момент наложената в страната цензура, принуди локални самостоятелни медии като радио " Эхо Москвы ", телевизия " Дождь ", вестник " Новая газета " да спрат отразяването на войната или да преустановят напълно активността си, а международни медии като BBC, CNN, ZDF, CBC и Bloomberg News - да продължат да осведомят обществото по тези тематики, само че посредством публицистите си, основани отвън страната.

От началото на войната в Украйна доста публицисти започнаха да напущат съветските държавни медии в символ на противоречие с пропагандата.
На 14 март 2022 година съветската журналистка Марина Овсянникова издигна протестен афиш по време на централната емисия вести на съветската държавна телевизия. Тя се появи в кадър зад водещата и в продължение на 6 секунди държа своя афиш, на който пишеше: " Не на войната. Не вярвайте на пропагандата ". Източник: Reuters
На 22 март, малко над седмица след протестната акция на журналистката Марина Овсянникова, редактор в съветския " Первый канал ", Жанна Агалакова, сътрудник на малкия екран във Франция, разгласи своето решение да напусне медията в изказване в офиса на " Репортери без граници " в Париж. " Новая газета " разгласиха: " На всички ви е ясно, че свободната преса е нужна при всеки публичен строй. И когато хората не виждат своето отражение в новините, те не знаят към кого да се извърнат. Техният глас не е чут и това води до самоубийство. Аз желая да бъда чута в Русия, желая да се научим да отличаваме пропагандата и да търсим други източници за информация. Искам хората да спрат да бъдат зомбирани. "
Демонизиране
За да изясни склонността ни постоянно да търсим своя избавител, доктор Михаил Околийски изяснява, че неспособността да се слагаме на мястото на другия и в същото време да не съумяваме да си представим дали в реалност ние бихме покрили условията си към него, е доста присъща линия на българина. И разяснява какво се случва в съзнанието ни, откакто сме имали прекомерно огромни упования, които са останали неоправдани: " След това се разочароваш и ставаш доста злобен към индивида, за който смяташ, че те е предал и излъгал. " Именно на това разчитат основателите на пропагандата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама Демонизирането на съответни персони и страни, неуместни на дадена власт или нации и обществени групи, употребявани само като инструмент в разделянето на публичното мнение, е доста присъщ за пропагандата способ.
За да се реализира това, се употребяват похвати, които най-често имат за цел посредством изопачение обстоятелствата да бъдат превърнати в срамни и аморални. Реални и проследими връзки сред събития и дейности, с които " врагът " е разпознат, се показват със напълно друг смисъл, в друг подтекст или върху тях се прави мощно манипулативен разбор. Ако такива връзки липсват, те биват основани.
Политическите инфлуенсъри
С появяването на новите интернет форми на осведомление се появиха и така наречен политически инфлуенсъри - достоверни на тип персони, които показват авансово заложени им опорни точки за свое персонално мнение. Те не декларират политическа ангажираност, дори в противен случай - постоянно се показват като аполитични. Познати са на локално или на международно равнище като спортисти, създатели, предприемачи, патриоти, само че по-често ще ги видите да разискват политика и настоящи хибридки, в сравнение с нещо в областта на тяхната действителна подготвеност.

Д-р Околийски разяснява, че в логиката на психиката явлението, при което автоматизирано възприемаме като престиж цялостния облик на дадена персона, която ни е впечатлила с едно съответно свое качество, се назовава халоефект или резултат на ореола.
Източник: Shutterstock
Образите на тези изкуствено основани престижи, са събирателни за индивида от народа, който споделя на понятен език всичко това, което желаете да чуете, знае повече от вас и загрижено желае да ви образова. Функцията им е да основат необятен кръг от припознаващи се в тях поддръжници, пред които да пласират идентични позиции и в подобаващ миг да ги поведат напред в борбата против " неправдата ". Тяхното на тип естествено държание е съвсем напълно режисирано.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Основната разликата сред достоверния и изкуствено основания критикуващ е, че достоверният си служи с неподправени, проследими обстоятелства. Той може да бъде обвързван с дългогодишна активност, подкрепяща позициите му, която също по този начин не обслужва ползите на непозната страна и не отшумява дружно с отшумяването на тематиките, обект на неговата рецензия.
Deepfake
С развиването на образните резултати във филмовата промишленост неизбежно се развиват и технологиите, употребявани за основаване на реалистични, само че изцяло подправени изображения и аудиофайлове. Ако преди години терминът дийпфейк беше асоцииран само със съществени компютърни умения, то през днешния ден подготвени логаритми могат да създадат замяната автоматизирано и тя да е съвсем незабележима за нетренираното око. А стратегиите, употребявани за задачата, стават все по-достъпни.

Изобилие от филтри и приложения може да постави лицето ви на мястото на това на прочут артист от обичания ви филм просто за развлечение, само че зле направеното, в което украинският президент Володимир Зеленски подрежда на украинската войска да се съобщи, надалеч нямаше тази цел.

За дийпфейк се счита и основаването на несъществуващи персони, които живеят собствен личен живот, само че само онлайн. В тези профили са качени изцяло действително изглеждащи фотоси и видеа, а хората в тях са направени напълно цифрово и също имат функционалността да манипулират публичното мнение.

Съществуват и стратегии за разбор на настроенията в един текст , като задачата им е да работят в помощ на производителите, като проучват мненията на потребителите за техните артикули. Но стратегия, осъществяваща сходен разбор, може да спомогне за основаването на нов, меродавен текст, който в комбиниране с аудиоманипулация да послужи за злепоставяне на дадена персона, базирайки се на типичната за нея емоционалност и желаните от нея изрази.

Добрата вест е, че от няколко години държавни управления, дребни и огромни компании като Microsoft, Фейсбук и Amazon влагат средства в създаването на технологии за засичане на сходни операции.
Манипулираното наличие
на Агенция France Presse на български език -, съществува от март 2021 година и е част от мрежата от уеб сайтове на организацията за инспекция на наличие в интернет, като на този стадий организацията е основала уеб сайтове на 22 разнообразни езика и заема водещо място в инспекцията на обстоятелства в световен мащаб. Целта на екипа от публицисти е да разобличават добили известност погрешни и подвеждащи изявления в интернет уеб сайтове и постове в обществените мрежи, които имат съществено значение за обществото. За инспекцията на наличието на български дава отговор журналистът Росен Босев.

" Един от правилата на програмата на Агенция Франс Прес за инспекция на обстоятелствата е цялостна бистрота на процеса по инспекция. Ние би трябвало ясно да разбираем по какъв начин сме достигнали до един или различен извод, а читателят самичък да може да мине по тези стъпки ", споделя Росен Босев. " Наскоро и видеоклипове, които описват за главните техники, които използваме - назад търсене на изображения и видеа, геолокация и така нататък Колкото повече консуматори в интернет се срещнат с този инструментариум, толкоз по-трудно погрешната информация ще намира проводници. "

Но интернет предлага обилие от уеб сайтове и страници в обществените мрежи, които препубликуват текстове от водещи медии или публични персони, в доста случаи в нарушаване на авторските им права. Някои от тях комфортно се афишират за " автоматизирано генериращи " вести, само че при по-обстойна инспекция наред с случайно сменените думи се виждат и думи, чиято подмяна съществено трансформира смисъла и посланието на текста.

Сайтовете за автоматизирано генериране на преводни текстове не показват източник, нямат свое лого или непрекъснат домейн, а текстовете в тях звучат комично поради нелогично използваните думи и глаголни форми в резултат на превода. Но това не важи за уеб страниците с манипулирано наличие. Тяхната функционалност, най-просто казано, е да заглушат източниците, които " цитират " и да показват на читателите една усъвършенствана " истина ".

В тези случаи намирането на истинската обява е единствената ни гаранция, че това, което четем, не е операция.
Опорните точки
Феноменът, наименуван " податливост към потвърждаване " (confirmation bias) преглежда наклонността човек да демонстрира користолюбие към информация, която удостоверява неговите към този момент построени възгледи. Д-р Околийски коментира: " Каквото и рационално изказване да представиш върху основата, която човек към този момент си е формирал като някаква обяснителна база, няма да достигнеш до неговия разсъдък, тъй като той ще отхвърли всичко, което е друго от това, което към този момент има като предходни убеждения и полезности. А опорните точки са основани за затвърждаването на сходни субективни тези. " По неговите думи най-важното, с цел да не си сътворяваме неверна база на убежденията, са образованието и образованието в умения за сериозно мислене.

Истината е, че пропагандата си има и терминология, и физиономия. От една страна, това са изображения с повтарящи се облици, променяни или заменяни според от подтекста, които оказват помощ на фена да схване информацията на един мирис. За всяка страна в един спор, " врагът ", " героят " и постоянно влизат в границите на избрани опорни точки.

От друга страна, вербално една тематика може да бъде развита с едвам забележима взаимозависимост, само че нерядко следим по какъв начин се употребява цяла палитра от типични за съответната агитация изрази, нападателно натрапвани във всяко изречение. Журналисти, специалисти и нови лица от политическия и обществения живот, тролски профили в обществените мрежи, действителни персони, водачи в публични групи, музика, книги и телевизионни продукции употребяват едни и същи техники, с цел да внедрят по този начин наречените свои възгледи.

" Невярната информация стъпва на бързо разбираеми, лесни за изложение и " допиране " тези. Много постоянно те имат своите корени в действителни проблеми или пък се зареждат от популяризирана от десетилетия агитация " , споделя опита си Росен Босев. " С опрощение за клишето, само че България е най-бедната и корумпирана страна в Европейски Съюз. Близо четвърт от популацията живее под прага на бедността. В тази действителност прокарването на тези, основани на носталгията на част от популацията е доста елементарно. След това налагането на парадигмата " неприятният Запад, положителната Русия " не е мъчно. "

А когато приказваме за политическа агитация, дезинформация и операция, обслужващи ползите на непозната страна, виждаме всички тези структури и похвати да работят освен на локално равнище, само че и на международно, с едни и същи опорни точки.

" С сътрудници от други страни в Европейски Съюз установяваме, че част от информация за нашествието на армията на Путин в Украйна фактически тече по същите канали, в които през последните две години се споделяше погрешна информация за пандемията, ограниченията и имунизациите ", добавя Росен Босев.

На процедура интерес да влага такива великански средства в международна хибридна война има всеки, който има вкус към властта и налагането на своите " по-добри " полезности и политики. Но обвързаността на Русия с хибридната война, която в последните десетина години провокира разделяне на обществото в поредност и мащаби, непознати на света до момента, не трябва да бъде подценявана.
Източник: Shutterstock
Дори единствено съществуването на следствия за в събития, които нямат отношение към съветската страна, като на Шотландия през 2014 и в Брекзит през 2016, във Франция през 2018, през 2017, през 2016 и в интерес на Тръмп и от 31 март т.г., че е получил отчет за съветски сътрудници, работили против разбирателството сред България и Северна Македония, потвърждават, че пропагандата, провокираща носталгия към " светлото минало " у народите от някогашния руски блок, е единствено част от огромния проект за налагането на Русия като " велика мощ " освен в очите на личния ѝ народ.

На въпроса по какъв начин бихме могли да заглушим тази заливаща ни отвред агитация, Росен Босев дава отговор: " Личното ми мнение е, че не би трябвало се приказва за заглушаване, а за ограничение на търсенето. А това става с старания в поддръжка на развиване на медийната и функционалната просветеност, сериозното мислене, подобряването на медийната среда. "

За стъпките, които страната занапред би трябвало да предприеме в битката с дезинформацията, доктор Михаил Околийски споделя: " Думата би трябвало да бъде дадена на специалистите. Дезинформацията не е просто интерпретиране на някаква годна информация, би трябвало да бъде включен и съставният елемент на психическото влияние " и е безапелационен, че с цел да могат структурите за противопоставяне на пропагандата да действат сполучливо, в тях би трябвало да вземат присъединяване хора с умения по логика на психиката, по психологично здраве и по психиатрия .

Според него решението на казуса се състои освен в това държавното управление да продължи да влага старания в битката с дезинформацията, само че от още по-голяма значимост е посредством въвеждането на здравно обучение в учебните заведения, което да се занимава и с психологичното здраве, да се работи и непосредствено с младежите за основаването на сериозно мислене още в учебна възраст, като по този метод ще бъдат образувани генерации, които да вършат по-малко рисковани избори във всеки един аспект от живота си.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Тема
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР