Облекчения на някои такси, свързани с ползването на дебитни и

...
Облекчения на някои такси, свързани с ползването на дебитни и
Коментари Харесай

Тегленето от банкомат в ЕС поевтинява

Облекчения на някои такси, свързани с използването на дебитни и кредитни карти на територията на Европейския съюз, са в действие от 13 януари тази година, заяви Европейският потребителски център.

На тази дата влезе в действие новата евродиректива за платежните услуги, която обаче не е транспонирана в период у нас. Засега новият закон за платежните услуги и платежните системи, който ще вкара директивата в българското законодателство, е признат единствено на първо четене в Народното събрание.

Най-съществените промени за потребителите са свързани с такси, които се начисляват при трансгранични заплащания в границите на Европейски Съюз.

Таксите за преводи и заплащания в България и Европейски Съюз се изравняват

" Когато правите трансгранично заплащане в евро или шведски крони в границите на Европейски Съюз, вашата банка не може да желае от вас да заплатите по-висока такса, в сравнение с за еквивалентна национална интервенция. Дори банките, които се намират в страни от Европейски Съюз отвън еврозоната, би трябвало да съблюдават това предписание “, коментират от Европейската комисия.

Това включва преводи сред банкови сметки в разнообразни страни от Европейски Съюз, изтегляне на пари от банкомати в страни от Европейски Съюз, заплащания с дебитни или кредитни карти в Европейски Съюз, интервенции по пряк дебит.

От Европейска комисия дават образец, че в случай че таксата на вашата банка за изтегляне на пари от банкомат на друга банка във вашата страна е 1 евро, банката може да начислява същата такса, когато теглите пари в друга страна от Европейски Съюз.

В България множеството банки все още имат друга цена за изтегляне от банкомат и заплащане на ПОС терминал в страната и чужбина.

Например в цената на дебитна карта Maestro от УниКредит Булбанк е записано, че изтегляне от АТМ на УниКредит у нас и в чужбина е без такса. За същата услуга, само че осъществена от банкомат на друга банка у нас, удръжката е 0.98 лева, а в чужбина – 3 евро плюс 1% от сумата. Плащането на ПОС терминал в страната и чужбина, а също и през интернет обаче е с уеднаквена такса – 0.20 лева

В цената на Банка ДСК същата карта Maestro e с такса от 30 ст. при изтегляне от банкомат на банката, а от АТМ на различен трезор – 1.10 лева При изтегляне от банкомат на OTP Group (собственикът на ДСК, б. р.) в чужбина таксата скача на 1 евро, а на устройство на друга банка – 2 евро плюс 1.5% от сумата. При заплащането посредством ПОС терминал у нас и в чужбина или през интернет обаче таксата е отстранена.

Без спомагателни такси при заплащане с карта онлайн или в магазин

" Когато плащате за стока или услуга в Европейски Съюз с кредитна или дебитна карта (в магазини и по интернет), търговците и банките не могат да ви начисляват спомагателна такса единствено тъй като употребявате избрана карта “, разяснява още Европейска комисия. Това не значи нулева такса за тези интервенции, а единствено че не могат да се начисляват спомагателни такси, каквато процедура съществува в някои страни членки.

" Например Клара от Австрия желае да купи самолетни билети онлайн. Тя избира билети на уеб страницата на самолетната компания и отива на страницата за заплащане. Когато вкарва данните за кредитната си карта обаче, към цената на поръчката ѝ се прибавя спомагателна такса от 10 евро за потребление на карта VISA “, показват от Европейска комисия.

Оттам изясняват, че към днешна дата Клара може да се свърже с локалния европейски потребителски център, който да подаде тъжба до самолетната компания. Тя би трябвало да възвърне на Клара таксата от 10 евро и да промени разпоредбите си, с цел да отстрани противозаконната спомагателна такса от своя развой на резервация.

" American Express, Diners Club и служебните или корпоративните кредитни карти, при които заплащането е за сметка на вашия шеф, не са обхванати от разпоредбите на Европейски Съюз за платежните услуги и е допустимо да ви бъде начислена спомагателна такса, когато употребявате такива карти “, вършат спогодба специалистите.

Те прибавят, че в случай че плащате във валута, друга от евро, издателят на вашата карта може да ви начисли такса за продан на валута, когато употребявате картата в друга страна.

Клиентът ще поема най-много 100 лева при машинация с карта

С новите правила на Европейски Съюз се лимитира сумата, която банката може да си удържи, когато клиентът е жертва на машинация с карта или заплащане и са източени сучи от сметката му без негово позволение. Удръжката отсега нататък ще е най-много 50 евро (100 лева.) на фона на 150 евро (300 лева.) по старите правила.

" В случаите, когато не сте били в положение да разберете за загубата, кражбата или противозаконното заграбване на средства (напр. в случай че профилът ви е хакнат или картата ви е копирана и дебитирана без вашето знание), тогава не би трябвало да плащате нищо. Вашата банка или издателят на вашата карта би трябвало да покрият всички разноски. Това предписание се ползва и в случай че загубата е по виновност на банков чиновник “, прецизират от Европейска комисия.

Въвеждат се ограничавания при блокиране на пари при резервации

Понякога, когато вършиме резервация, да вземем за пример в хотел или на кола чартърен, може да ви се наложи да предоставите данните от картата си за гарантиране на резервацията. Търговецът може също по този начин да изиска да блокира избрана сума по вашата карта, когато вършиме резервацията. Това значи, че търговецът резервира част от лимита по вашата карта или от средствата по вашата сметка за покриване на разноски, които чака да се натрупат, да вземем за пример за обслужване по стаите в хотел, или за възможни вреди по нает автомобил.

" Търговецът би трябвало да ви осведоми, в случай че има намерение да блокира сума по кредитната ви карта, и вие би трябвало да дадете единодушието за това и за точния размер на блокираната сума “, изясняват от Европейска комисия.

Веднага щом извършите действителното заплащане, да вземем за пример когато напускате хотел и употребявате кредитната си карта, с цел да платите за стаята, или когато връщате нает автомобил и плащате окончателната сметка, банката би трябвало неотложно да освободи блокираната сума по вашата карта, осведомят специалистите.

До 8 седмици ще се възвръщат заплащания при неточности

Ако употребявате пряк дебит за заплащания от вашата банкова сметка, е допустимо простъпка да бъде осъществено заплащане или сумата по заплащане да е неверна – да вземем за пример в случай че сте анулирали контракт с снабдител, само че все пак след прекратяването на контракта е осъществена интервенция по пряк дебит. В сходни обстановки имате право на възобновяване на заплащането в период от 8 седмици. Това се отнася до всички директни дебити, както до тези във вашата страна, по този начин и до трансграничните директни дебити в границите на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР