Blackswan: K-pop момичешката група без корейски членове

...
Облечени в облекло, вдъхновено от сари, и сложни бижута, четири
Коментари Харесай

Облечени в облекло, вдъхновено от сари, и сложни бижута, четири млади жени се виждат да танцуват енергично в храм. След това гулал, цветен прах, използван в традиционните ритуали, се разпръсква по небето и върху лицата им.

Това не е боливудски филм, а най-новият музикален видеоклип на K-pop момичешката група Blackswan.

Blackswan в момента е единствената K-pop момичешка група без корейски членове, която направи своя дебют в Южна Корея. През 2017 г. изцяло американска K-pop момчешка група, Exp Edition, дебютира в Южна Корея, но вече не е активна.

Не е необичайно K-pop групите да имат чуждестранни членове, обикновено от други азиатски страни - една от най-големите момичешки групи в K-pop Blackpink има член от Тайланд.

Но освен члена на Blackswan Sriya, който идва от Индия, никой от другите членове на групата не е от Азия. Фату е израснала в Сенегал и Белгия, Габи е от Бразилия и Германия, а NVee идва от САЩ.

Тъй като жанрът продължава да се глобализира, момичешката група се превърна в част на нарастващ разговор относно дефиницията на K-pop - и дали те попадат в тези редове.

"Те са свързани с корейска развлекателна компания, дебютираха в Южна Корея и пеят на корейски", каза един коментатор, предлагайки да бъдат определени като K- поп.

Въпреки това, други корейски фенове са по-малко позитивни. „Без [те всъщност да са] корейци, те са просто поп група.“

Но нейните членове не се притесняват от подобни коментари, като казват, че се идентифицират като K -поп група, освен че пеят на корейски - по този начин ги прави K-pop група.

И тъй като правителството планира да пусне двугодишна „виза за обучение по K-култура“, позволяваща на чужденци да преминат обучение по K-pop, това е аргумент, че е вероятно ще продължат да предизвикват разногласия.

Нетипичният състав на Blackswan първоначално не беше замислен и отразява траекторията на развитието на K-pop. Неговият предшественик е Rania, който стартира през 2011 г. Състои се от шестима корейци и един тайландец – въпреки че членовете му претърпяха значителни промени през годините.

През 2020 г. , музикалната компания DR Music реши да ребрандира Rania в Blackswan - като Fatou беше единственият от оригиналния й състав.

"Някои хора може да сметнат за странно и дори да не харесат групата, че няма корейски членове. Ние обаче видяхме възможността в разширяващия се K-pop пазар, “ Филип YJ Yoon, управляващ директор на DR Music, каза пред BBC.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР