Облаците над петролния пазар се сгъстяват и все повече анализатори

...
Облаците над петролния пазар се сгъстяват и все повече анализатори
Коментари Харесай

Пазарът на петрол е изправен пред нещо, което се е случвало едва 3 пъти за последните 40 години

Облаците над петролния пазар се сгъстяват и от ден на ден анализатори предвиждат стесняване на търсенето през 2020 година. Въпреки скорошното възобновяване на цените, бързо разпространяващата се зараза от ковид не демонстрира сигнали за намаляване.

И макар последните дейности на централните банки по света към разхлабване на паричната политика за стимулиране на растежа, затварянето на фабрики и ограничението на пътуванията поради ковид ограничиха доста потреблението на суровината.

Според специалистите от Goldman Sachs дейности от страна на ОПЕК за в допълнение ограничение на добива биха помогнали за нормализирането на пазара по-късно през годината, то към сегашния миг те не биха могли да окажат въздействие върху към този момент насъбраните обилни ресурси.

От капиталовата банка в допълнение понижиха прогнозата си за представянето на пазара. Анализаторите считат, че търсенето ще се свие с спомагателни 15 милиона барела дневно от предходното очакване за напредък от 55 милиона барела на ден и такова от 1,1 милиона барела преди разразяването на епидемията.

" Като се има поради натиска върху търсенето ние още един път занижаваме прогнозата си, като чакаме цената на сорта Brent през април да бъде към 45 $ за барел и да се възвърне до 60 $ за барел до края на годината ", показват от Goldman Sachs.

Ако търсенето на нефт регистрира спад през 2020 година, това ще бъде едвам четвъртият път, когато това се случва през последните 40 години, написа профилираният уебсайт OilPrice.

От консултантската компания FGE, профилирана в енергийната промишленост, изрично считат, че това ще се случи. Те чакат стесняване от към 220 000 барела на ден.

В сряда специалистите от IHS Markit също излязоха с сходни упования. Те считат, че спад ще има през първото тримесечие с " най-големия размер в историята, изпреварващ даже спадът по време на финансовата рецесия през 2009 година ".

Според компанията пазарът ще се свие с 3,8 милиона барела дневно за първите три месеца на годината. " Никога до момента не е регистриран подобен тримесечен спад ", показват още от IHS.

Сега целият пазар следи какво ще решат от ОПЕК по време на срещата си във Виена. Анализаторите считат, че може да има понижение на добива от сред 1 милион и 1,5 милиона барела на ден. Подобно деяние ще ограничи свръхпредлагането, само че е доста неразбираемо дали това ще бъде задоволително, с цел да бъде предотвратен следващият спад.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР