Областният управител Здравко Димитров председателства заседанието на Областната комисия по

...
Областният управител Здравко Димитров председателства заседанието на Областната комисия по
Коментари Харесай

Зико подкрепи изграждането на военен паметник в Раковски

Областният шеф Здравко Димитров ръководи съвещанието на Областната комисия по „ Военни монументи “, на която беше показано предложение за уголемение и доизграждане на Мемориален комплекс на починалите във войните за национално избавление в гр. Раковски.

Паметникът беше открит в края на месец юни 2018 година по отношение на честването на 100 години от присъединяване на България в Първата международна война и е в памет на 230 бойци, подофицери и офицери от обитаемоте места, формирали град Раковски, взели участие и починали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората Световни войни.

Паметникът е построен по самодейност на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса и Общинската конструкция на Съюза на ветераните от войните в града, под управлението на Инициативен комитет с ръководител подполковник от запаса Стефан Марушкин и секретар сержант от запаса Любомир Стрехин, със средства отпуснати от Министерството на защитата, община Раковски и частни донори.

Подполковник от запаса Стефан Марушкин показа плана, който планува към неотдавна открития боен монумент да бъде построено в допълнение пространство, на което да бъде подложен фундамент с 20 броя военни снаряда, в които ще има пръст от бойните полета на България и военно оръдие. Проектът планува и създаване на парково пространство към Мемориалния комплекс, на което ще бъдат засадени борови и дъбови фиданки, от които ще се оформи Гора на починалите герои.

Областният шеф застана зад самодейността и даде обещание цялостно подпомагане за напредване на плановата документи към Министерство на защитата, което да отпусне част от средствата за създаване на новото пространство.

Голяма част от средствата, които са били нужни за построяването на паметника, дело на скулптора Атанас Москов, каменоделеца Стоян Миндалов, гравьора Георги Ружин и строителна компания на Мария Шишкова, са пристигнали от спомоществователството на разнообразни публични, бизнес и партийни организации и доста поданици на общината.

От инициативния комитет оповестиха, че още веднъж разчитат и на дарителство от страна на бизнеса, съгражданите и потомците на починалите във войните, които живеят в чужбина и изричат откровената си признателност на всички донори.

Банковата сметка на Община Раковски за дарения е: Уникредит Булбанк АД, офис Раковски, IBAN:BG21UNCR70008421759882, BIC:INCRBGSF, код за заплащане: 445100
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР