Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев подписа

...
Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев подписа
Коментари Харесай

Пловдивско село гласува на референдум дали да стане част от Пловдив

Областният шеф на област Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев подписа през днешния ден заповед за провеждането на локален референдум в с. Белащица. Допитването е планувано за 17 декември 2023 година Въпросът, на който би трябвало да отворят жителите е: „ Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се причисли към Община Пловдив “.

„ Издавам тази заповед по искане на Инициативния комитет и макар бездействието или противодействието на Община Родопи, която с административни хватки се опита да осуети законното право на хората да вземат решения по значими за тях въпроси. Ръководството на общината и Общинският съвет подцениха Конституцията на Република България, която споделя, че цялата държавна власт произтича от народа и се реализира от него директно и посредством органите, планувани в нея. Една от формите, е точно референдумът. Той е един от най-силните принадлежности за реализиране на директна народна власт “. Това разяснява регионалният шеф при подписването на заповедта, която е в осъществяване на законовите периоди. Д-р Зюмбилев акцентира, че са налице всички учредения за насрочване на допитването, защото има ясно решение от приемащата страна – Общински съвет – Пловдив за смяна на границите, има непроизнасяне от страна на Общински съвет – „ Родопи “, а на 11 август в Областна администрация има публично импортирано стимулирано искане от Инициативния комитет за осъществяване на допитването. По длъжностен път бе изискана подписката на Инициативния комитет и беше изработен обзор.

Със заповедта на регионалния шеф се дефинира редът и методът за осъществяване на референдума. Организационно-техническата подготовка би трябвало да се извърши от Община Родопи, както и финансирането. Изборният развой се реализира от Общинската изборна комисия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР