Областният управител на Бургаска област Пламен Янев спря решението на

...
Областният управител на Бургаска област Пламен Янев спря решението на
Коментари Харесай

Без промяна: Синята зона в Бургас няма да поскъпва

Областният шеф на Бургаска област Пламен Янев спря решението на Общинския съвет в Бургас за повишаването на синята зона в града, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Причината е, че липсва стимулирано предложение за увеличението на услугата, финансово-икономическа аргументация и не са показани планове на активността, приходите и разноските. Не са калкулирани предстоящите приходи, нито нужните средства за даване на услугата през тази година. 

Решението за повишаването на синята зона бе взето на последното съвещание на общинските съветници, които одобриха Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас. Предложението за смяна на таксите е импортирано от кмета на Община Бургас и е признато с поименно гласоподаване с 35 гласа – " за ", 11 гласа - " срещу " и 4 гласа – " въздържал се ", припомяна Българска телеграфна агенция. 

Цените касаят услуги, свързани с почасово или абонаментно прилагане на закрити и открити паркинги - общинска благосъстоятелност, краткотрайно паркиране " Синя зона ", колела чартърен и Автогара " Юг ".

От Областна администрация осведомиха, че при обширно осъществена инспекция за законосъобразността на решението на Общинския съвет се открива, че то е незаконосъобразно. Съгласно нормативните условия " размерът на съответните такси и цени на услуги и права се дефинира след показано стимулирано предложение от съответната дирекция или вторичен разпоредник с бюджет, които правят активността или дават съответната услуга ".

В хода на реализиране на надзор, регионалният шеф Пламен Янев изисква от Община Бургас и Общинския съвет да показват от съответните отраслови дирекции и общински предприятия оферти, с които да се обосновава нуждата от повишение на цените на предоставяните от тях услуги, планувани в плана на Наредбата.

В предлагането на общинското дружество " Транспорт " липсва финансово-икономическа аргументация, определяща съответния размер на препоръчаното нарастване. Текстът, аргументиращ желаното нарастване, е общ, като се базира на инфлация, увеличена поддръжка на зоната, възможни бъдещи вложения в уеб артикул, подобряващ паркирането, само че без никаква конкретика, както и без аргументация какво пречи и при тази цена да се извършат тези действия, обясниха от Областна администрация.

" Въпреки че има нереално посочени претекстове за повишение качеството на услугата, в своята същина настояването за увеличение на таксата е финансово. В него се показва, че са нужни финансови средства за реализиране на посочените цели, колкото и неразбираемо да са заложени те. Защо е нужно повишение на цените, в случай че липсва ясна система къде и защо ще се разпределят постъпващите пари и в какво ще бъде вложено това нарастване? След като в основата си казусът е финансов, би трябвало първо да се убедим, че със събирания все още запас няма по какъв начин да се финансират посочените възможни дейности ", пита регионалният шеф.

Той показва също, че в гласуваната разпоредба има и други увеличени цени, само че нарастването е ясно аргументирано и подкрепено с всички нужни документи. Докато за " синята зона " цената се променя даже по време на разискванията - в началото в плана за решение даже е записано 2,00 лева на час, което затвърждава подозренията в неналичието на явен разбор и точни планове.

" Областна администрация Бургас, като представител на страната, търси салдото в отбрана на публичния интерес и икономическия интерес, както и развиването на района. Много постоянно тъкмо в името на развиването на района не се глобяват пропуски на общинските администрации, предвид на убеждението, че те по-скоро са неволни и тяхното оборване би довело до повече вреди, в сравнение с изгоди. Но при решения, засягащи огромен кръг от жители и с неразбираем краен резултат за обществото, би трябвало администрациите да бъдат безусловно обосновани в своите претекстове и с ангажимент за действителни резултати ", съобщи регионалният шеф Пламен Янев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР