Областната епизоотична комисия заседава извънредно днес във връзка с усложнената

...
Областната епизоотична комисия заседава извънредно днес във връзка с усложнената
Коментари Харесай

Извънредно съобщение от областна администрация Враца за Африканската чума

Областната епизоотична комисия заседава изключително през днешния ден по отношение на усложнената епизоотична конюнктура и установеното ново огнище на заболяването Африканска чума по дивите прасета в землището на Дивечовъден сектор „ Дъбника “ в град Враца.
Председателстващият съвещанието Мирослав Комитски разясни, че епидемията все още е локализирана, спазени са ограниченията по предварителна защита и е засилен контролът от страна на всички виновни институции.
„ Има одобрен от регионалния шеф План за преодоляване на разпространяването на заболяването в област Враца и са написани ограничения, които следва да се извършват прецизно и доста отговорно “, заключи заместител регионалният шеф Мирослав Комитски и разясни, че заради осъществяване на спомагателни ограничения за сигурност, в състава на Областната епизоотична комисия са включени също представители на Областно пътно ръководство –Враца, ОД „ Земеделие “ и Политическа партия „ Врачански Балкан “.
По данни на Областната дирекция „ Безопасност на храните “, не престават дейностите по стерилизация в 3 –километровата зона на община Мизия.
„ Приключи работата на екипа по евтаназия на животни в зоната, в този момент следва повторна инспекция за укрити от стопаните домашни свине. Взети са кръвни проби от домашните свине в 10-километровата зона и са изпратени за разбори в лабораторията в София за наличност на Африканска чума. Важно е да споменем, че е нужна строга предварителна защита от страна на притежателите на персонални стопанства от вид „ Заден двор “, тъй като в настоящото законодателство има редица законови условия и по-точно- за био сигурността на персоналното стопанство и те би трябвало да се съблюдават “, безапелационен беше доктор Милчо Костурков.
Директорът на Държавно горско стопанство – Враца инж. Ивайло Ангелов срещна комисията със Заповедта на изпълнителния шеф на БАБХ – София към МЗХГ за огнище на АЧС при диви прасета в землището на ДУ „ Дъбника “.
„ Мерките, написани в заповедта се извършват прецизно, като е обособена 2 км. зона и са сложени обозначителни табели, обхожда се региона от чиновници на ДГС-Враца, сред Враца и с. Чирен. В региона на ДУ „ Дъбника “ са открити 10 броя диви свине, които са загробени на несъмнено от община Враца място. Ограничено е придвижването на дървари, косачи и гъбари в региона и се следи за осъществяване на ограниченията за ограничение на болестта “, разясни инж. Ангелов.
Екипите на Областно пътно ръководство – Враца са стартирали дейностите по разчистване на пътни отбивки, паркинги, както и на местата за отмора на пътуващите.
„ След почистването се прави и стерилизация с препарат „ Виркон –S “. Екипите ще работят през почивните дни по пътя сред Враца и Мездра. Съгласно наредбите, събраната зелена маса и боклуци ще бъде загробвана на избрани от кметовете на общини места “, посочи шефът на Областно пътно ръководство инж. Веселин Николов.
В края на срещата, заместител регионалният шеф Мирослав Комитски още веднъж подчертава върху значително значение на спазването на ограниченията за предварителна защита на болестта от самите стопани.
Следващото изключително съвещание на Областната епизоотична комисия следва да се организира идващия петък.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР