Областната болница в Монтана – най-голямото здравно заведение в Северозападна

...
Областната болница в Монтана – най-голямото здравно заведение в Северозападна
Коментари Харесай

Седмица за профилактика на туберкулозата обявиха в Монтана

Областната болница в Монтана – най-голямото здравно заведение в Северозападна България, завършва сполучлива година в битката с туберкулозата. Заболеваемостта от „ жълтата гостенка ” в района през 2018 година се задържа на равнище към междинното за страната – 25 на 100 000 поданици, заяви доктор Цветан Петров от Отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ „ Д-р Стамен Илиев ”АД – Монтана. Новооткритите случаи на туберкулоза са 16 и множеството са регистрирани при непрекъснатите акции и седмиците на отворени порти, които се организират един път на всяко тримесечие в болничното заведение край река Огоста.

От 17 до 21 декември е последната за годината седмица за профилактика на туберкулозата, през която всеки, без значение от здравния и осигурителния си статус, може да се прегледа гратис в отделението сред 8 и 13 часа. Във всички обществени домове и предпазени жилища за хора с психологични увреждания в област Монтана са направени проучвания за туберкулоза. Прегледани са общо 300 индивида, само че заболели не са открити. Заразяването с туберкулоза обаче се усилва през зимните студени месеци. Подобно на грипа, туберкулозата се популяризира по въздушно-капков път, за което спомага сезонно пониженият имунитет на организма и събирането на доста хора в затворени пространства, предизвести доктор Петров.

Според медиците особено за пациентите от област Монтана е, че доста късно търсят лекарска помощ. Всички нови случаи са открити в напреднала форма на заболяването. Част от тях са с мъчно повлияваща се от терапия мултирезистентна туберкулоза, която се лекува само в отделението в Габрово. Средно по към 5 индивида годишно от района се изпращат за дълготрайно лекуване там. Десетгодишната Програма на Глобалния фонд за лекуване на туберкулоза в България завърши през септември и в този момент финансирането се поема от страната посредством Министерството на здравеопазването, тъй като битката с туберкулозата е държавна политика, изясни доктор Цветан Петров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР