Областна дирекция по безопасност на храните в Русе е приведена

...
Областна дирекция по безопасност на храните в Русе е приведена
Коментари Харесай

Предприемат допълните мерки за борба с африканската чума по свинете в Русе

Областна дирекция по сигурност на храните в Русе е приведена в положение на нараснала епизоотична подготвеност за недопускане на разпространяване на африканската чума по свинете в региона. Това стана от думите на заместител регионалния шеф на Русе Свилен Иванов на съвещание на непрекъснато настоящата междуведомствена регионална епизоотична комисия.

Налагат се ограничаващи ограничения за придвижване на живи животни от Северна в Южна България и също по този начин се не разрешава контактът на домашни с диви животни.

Собствениците на свиневъдни обекти ще би трябвало неотложно да осведомят обслужващия и формалния ветеринарен доктор, в случай че виждат нараснала смъртност при свинете.

Кметовете също ще би трябвало да подават непрекъснато информация към органите на Министерство на вътрешните работи и Областната дирекция по сигурност на храните при констатиране на нерегламентирано придвижване на прасета и развъждане на неидентифицирани такива в персоналните стопанства.

По думите на зам. регионалният шеф, Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското сдружение ще би трябвало неотложно да уведомяват формалния ветеринарен доктор за всички открити умрели диви прасета, смяна на здравния статус, държание и промени, открити по вътрешните органи при първична обработка на отстреляните диви прасета.

" Ако не е регистриран обекта, не би трябвало да се акцентира обезщетение от страната. ", акцентира Свилен Иванов.

Припомняме, че първият случай на африканска чума в България беше регистриран през ноември 2018 година в област Добрич.

На 9 януари тази година бяха открити огнища на афиканска чума по дивите прасета на границата с България, наоколо до Плевен и Русе.

Преди седмица пък беше регистриран нов случай на болестта у нас, само че този път в Девня.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР